Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bortskämda soffliggare riskerar vår demokrati

Sprid ut valdagarna. "Soffliggarpartiet" skulle bli ett av riksdagens största. I gruppen utrikesfödda är valdeltaganden 17 procentenheter lägre än hos inrikesfödda. Att de tre valen genomförs samtidigt komplicerar och skrämmer bort folk från vallokalerna, skriver Kurdo Baksi. Foto: SANNA DOLCK/KVP
Kurdo Baksi är författare och opinionsbildare. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I dag har soffliggarna större ansvar än någonsin för vår framtid. Det är en kamp mellan mörka och ljusa krafter.

Var inte så bortskämd – gå till valurnan i dag om du vill behålla din rösträtt, skriver Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Visste du att soffliggarna är det tredje största partiet i vårt land?

Många tror inte det men det stämmer tyvärr. Nästan 15 procent i det senaste valet föredrog att ligga i soffan i stället för att gå till en valurna och ta sitta ansvar för demokratin. 

Och bland soffliggarna utgör svenskar med invandrarbakgrund (en femtedel av befolkningen) en stor del. I senaste valet skilde sig 17 procentenheter i valdeltagande mellan inrikes födda och utrikes födda då valdeltagandet bland samtliga var 89 procent bland inrikesfödda och 72 procent bland utrikesfödda!

Med andra ord går många röster till spillo i en tid när röstandet är viktigare än någonsin!

Många av soffliggarna, inte minst utrikesfödda, klagar på att den svenska valrörelsen är blek, ja den saknar oftast stora gester och dramatiska verb.

Sprid ut valdagarna

I flera decennier har jag funderat över hur det kan komma sig att alla inte röstar i vårt land trots att det är så enkelt. Därtill har vi så många dagar för förtidsröstningen, något som är en lyx i många stater.  

För att få svar på min fråga har jag kontaktat högt uppsatta politiker, respekterade akademiker och väljare med olika bakgrunder samt ordnat samtal i många kommuner i hur vi kan höja valdeltagandet. 

Jag har bland annat landat i att det är dags att sluta ha riksdags-, kommun-,  och landstingsval på samma dag om vi vill få färre soffliggare. Handen på hjärtat, är det inte oerhört svårt att ta sig an så många olika valfrågor under en kort tid efter semestern? Men skilda valdagar kanske blir en dyr affär för oss skattebetalare. Å andra sidan ska väl inte demokratin ha ett pris?

Därför röstar färre av de utrikesfödda

Många av soffliggarna, inte minst utrikesfödda, klagar på att den svenska valrörelsen är blek, ja den saknar oftast stora gester och dramatiska verb. Svensk politik är så fixerad vid partier och inte personer i motsats till många andra delar av världen. Ett annat vanligt klagomål är att svensk politisk debatt handlar alldeles för mycket om skatter, om plånboken. Svenskar med rötter i Mellanöstern säger ofta till mig att de saknar storpolitiken och världskonflikter, som till exempel kriget i Syrien, under de stora partiledardebatterna.

Nyligen avslöjades att den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir uppmanar svenska muslimer att inte rösta i dagens val. Denna hemska uppmaning visar att demokratin inte är given.

Dock är det vanligaste klagomålet bland utrikesfödda återspeglingen av samhället på valsedlarna. "Sällan står invandrarna på valbar plats, varför ska jag rösta då", säger en vän i Rinkeby. "Valsedlarna är vita", säger någon annan. Visst görs det extra satsningar i de segregerade områdena för att höja valdeltagandet, men i dessa områden är också demokratins fiender aktiva. Nyligen avslöjades att den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir uppmanar svenska muslimer att inte rösta i dagens val

Även Jehovas vittnen uppmanar då och då sina medlemmar att inte rösta i val. Den som röstar kan riskera att uteslutas ur Jehovas vittnen.

Dessa hemska uppmaningar visar att demokratin inte är given. Vi måste kämpa för demokratin varje dag och överallt. I många delar av världen är inte rösträtten en självklarhet. Kom ihåg att den legendariske människorättskämpen Nelson Mandela inte fick rösträtt förrän han var i sjuttioårsåldern. 

Nej, i dag har vi inte råd att gnälla över vår demokrati eller årets valrörelse. 

Nelson Mandela var över 70 år när han fick rösta för första gången. Foto: THEANA CALITZ/AP

Valdagen 2018 – en ödesdag

I dag är nämligen en ödesdag för landets tio miljoner själar och framtid. I dag är en kamp mellan ljusa och mörka krafter. Därför har ingen har råd att slösa bort sin valsedel eftersom vår demokrati står på spel. I dag har soffliggarna större ansvar än någonsin för vår demokrati och vår framtid.

Rösta i dag om du vill behålla yttrande- och pressfriheten och tror på jämställdheten!

Rösta i dag om du vill ha ett samhälle där alla respekteras oavsett hudfärg, språk, etnicitet, sexualitet och religion. Rösta i dag ifall du vill behålla en demokrati med ett flerpartsystem. 

Rösta i dag ifall du vill behålla din rösträtt!

 

Av Kurdo Baksi

Författare och opinionsbildare

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!