Borgarbudgeten en jätteseger för mp

Publicerad
Uppdaterad
    Den moderatledda regeringen tar inte tillbaka ett enda steg som hittills tagits när det gäller grön skatteväxling. Trots att de har skällt, gnällt och gnölat för varje nytt steg den rödgröna majoriteten tagit.
      Detta är en av de största politiska och pedagogiska segrar miljöpartiet gjort, skriver i dag miljöpartiets förre språkrör BIRGER SCHLAUG.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Grön skatteväxling

. Finns det något vackrare ord i den politiska debatten? Skulle inte tro det. Möjligen har mina varma känslor för detta begrepp att göra med att det är något av min egen baby. Och jag var rädd att babyn skulle avrättas nu när borgarna tagit över. Men så blev det inte. Babyn sätts visserligen på svältkost, men hon överlever åtminstone de närmaste åren. Borgarna tar nämligen inte tillbaka ett enda steg som hittills tagits när det gäller grön skatteväxling. Trots att de har skällt, gnällt och gnölat för varje nytt steg den rödgröna majoriteten tagit. Göran Hägglund krävde före valet att bensinskatten skulle sänkas. Knappast som ett led i att värna skapelsen, men väl som ett knep att få missnöjesväljare. Men bensinskatten blir kvar, den skall till och med höjas de närmaste åren i takt med index. Maud Olofsson hävdade före valet att grön skatteväxling mest bestått av skadliga skattehöjningar. Men tydligen inte värre än att de blir kvar. Lars Leijonborg uttalade sig ofta för principen om grön skatteväxling, men ännu oftare mot innehållet - att vara liberal är att vara kluven sägs det, så på den punkten är Leijonborg fortfarande liberal. Moderaterna har tävlat med kristdemokraterna om populistiska utspel när det gäller miljöskatter i allmänhet och bensinskatter i synnerhet. Men Reinfeldt kommer likt förbaskat att administrera allt detta otäcka

Att den borgerliga regeringen

håller fast vid alla de beslut som den tidigare rödgröna majoriteten tagit måste uppfattas som en av de största politiska och pedagogiska segrar miljöpartiet gjort. De gröna har faktiskt lagt en norm i den svenska politiken: normen innebär att effekterna av grön skatteväxling accepteras. På samma sätt som moderaterna accepterat delar av den socialdemokratiska välfärdsmodellen har man nu accepterat de gröna inslagen i skattepolitiken. Egentligen inte så märkligt med tanke på att grön skatteväxling i grunden är ett marknadsekonomiskt styrmedel. Grön skatteväxling innebär i korthet att skatten på det som har negativ påverkan på miljön höjs lika mycket som skatten på arbete minskas. Miljöförstöring blir lite dyrare, arbete blir lite billigare. Vård, omsorg, utbildning, kultur, reparation och underhåll beskattas mindre - medan transporter, energislukande och miljöpåverkande produktion beskattas mer. Detta leder till att det blir lönsamt att rationalisera bort negativ miljöpåverkan, på liknande sätt som det en gång blev lönsamt att rationalisera bort ineffektiva arbeten inom industrin då arbetsgivaravgifterna infördes. Egentligen handlar grön skatteväxling om något så enkelt som reell marknadsekonomi där förorenaren betalar. Den som skiter ner får betala för de externa effekterna av sin verksamhet. Svårare än så är det inte. De borgerliga partierna, främst moderaterna och kristdemokraterna, har snarast sett marknadsekonomi som något där vinsterna privatiseras medan kostnaderna socialiseras. När samarbetet mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet inleddes hösten 1998 var grön skatteväxling en het fråga. Skulle det bli något samarbete krävde miljöpartiet att socialdemokraterna gav med sig. Jag minns när jag i samband med en så kallad rödgrön partiledaröverläggning, där förutom Göran Persson också finansminister Bosse Ringholm deltog, hade femton minuter på mig att förklara innebörden av den gröna skatteväxlingen. Persson lyssnade noga. Han såg ärligt intresserad ut. Ställde frågor. Ringholm blundade och sov efter en stund.

Sossarna var således svåra att få med sig

, men det fanns enstaka nyckelpersoner som begrep. Alla var inte så trötta som Ringholm. Det första mer konkreta resultatet blev att tre miljörelaterade skatter (konsumtionsskatt på el, skatt på kärnkraftsel och energiskatt på olja) höjdes med sammanlagt 1,7 miljarder kronor. De tre samarbetspartierna tillsatte en skatteväxlingsgrupp med uppdrag att lämna förslag till hur man skulle gå vidare. Resultatet blev beslut om att en grön skatteväxling på 30 miljarder kronor skulle genomföras inom tio år. En bra bit på väg hann de rödgröna innan Alliansen tog över. Processen stannar av, men rullas inte tillbaka. Vilket trots allt är en seger för miljöpartiet. Processen kan fortsätta efter nästa val, från den punkt där den avstannade. Eller kanske till och med tidigare, alla i Alliansen kanske inte är lika trötta som Ringholm. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har gjort ett gott hantverk, även om de säkert känner bitterhet över att mycket annat inom miljöområdet nu verkar rulla tillbaka. Men hur mår Göran Hägglund, han som ville sänka skatten på fossila drivmedel trots all debatt om klimatfrågor. Kanske mår han trots allt bra när han betänker att Vår Herre nog blivit bekymrad om partiet som sägs bygga sin politik på kristen etik fått sin vilja igenom och medverkat till ett helvete på jorden. BIRGER SCHLAUG

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag