Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boplatserna riskerar att bli kåkstäder

Vi är alla lika inför lagen, också människor som söker sig hit från andra länder, skriver Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd Stockholms stad. Foto: Cornelia Nordström

Vi är många som känner för de människor som tigger och lever i utsatthet. Men det innebär inte att vi kan bortse från att det är olagligt att bosätta sig var som helst. Vi är alla lika inför lagen, också människor som söker sig hit från andra länder, skriver Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd Stockholms stad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Stockholm har antalet olagliga boplatser på kort tid ökat kraftigt. Vi har en lagstiftning som är bra och som säger att det är förbjudet att bosätta sig på gator och i parker. Däremot saknar kommunerna verktyg för att upprätthålla lagen vilket vi nu efterfrågar.

Från kommunernas sida kan vi erbjuda tillfälligt stöd och regeringen behöver också trycka på länder som Rumänien. Bakgrunden är att många EU-medborgare är här på grund av diskriminering och utsatthet i hemländerna. Samtidigt kan vi inte acceptera att vissa människor får undantag från lagen och ge dem rätt att bosätta sig var som helst. De rödgrönrosa måste lämna oppositionsrollen, inse att det är de som styr, ta ansvar och agera.

Fi och MP hänvisar till fler boendeplatser och ett punktprogram, men nämner inte att det bygger på det arbete som alliansen gjort. Vi välkomnar att de rödgrönrosa nu ställer sig bakom vårt arbete. Däremot har de rödgröna motsatt sig avhysning och då är risken att boplatserna permanentas till kåkstäder.

Vi moderater har tagit initiativ med konkreta förslag för att lösa en situation som allt fler människor finner ohållbar. Vi är skyldiga både EU-medborgarna och väljarna att vidta verksamma åtgärder för att få en lösning som kombinerar hänsyn till socialt utsatta människor med berättigade krav på trygghet och ordning i det offentliga rummet.

 

Anna König Jerlmyr (M)

Oppositionsborgarråd

Stockholms stad

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!