Att säga nej till böneutrop som tränger in i människors hem och tillvaro är viktigt för att främja integrationen, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor tillsammans med Lars Adaktusson. Foto: ANNA-KARIN NILSSONAtt säga nej till böneutrop som tränger in i människors hem och tillvaro är viktigt för att främja integrationen, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor tillsammans med Lars Adaktusson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Att säga nej till böneutrop som tränger in i människors hem och tillvaro är viktigt för att främja integrationen, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor tillsammans med Lars Adaktusson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Lars Adaktusson (KD) är Europaparlamentariker och talesperson i integrationsfrågor. Foto: ALEX LJUNGDAHLLars Adaktusson (KD) är Europaparlamentariker och talesperson i integrationsfrågor. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lars Adaktusson (KD) är Europaparlamentariker och talesperson i integrationsfrågor. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Böneutropen påminner om islamistiskt förtryck

Publicerad

Det muslimska böneutropet är offensivt, riskerar att öka segregationen och kan upprätthålla förtryck. 

Vi kan under inga omständigheter acceptera böneutrop som tränger in i människors hem och inte går att undkomma, skriver KD:s Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BÖNEUTROP. Frågan om böneutrop har åter blossat upp. För Kristdemokraterna är religionsfriheten central. Den är grundlagsfäst och ska så förbli. Men det måste finnas en skillnad mellan vad som kan förekomma på offentliga torg och gator och det som når in i människors hem.

Regelbundna och institutionaliserade böneutrop är en företeelse som inte är förenlig med våra värderingar. Man ska kunna nås av ett religiöst budskap ibland om man är på en offentlig plats och kan undvika det utan problem. Sverige som stat är sekulär men det svenska samhället är inte och ska heller inte vara fritt från religion. 

 

LÄS MER: Moské kan få böneutrop: "Jag tror att det skulle berika Sverige" 

 

Religionsfriheten är långtgående och ska värnas. Därför ska det till och med vara möjligt att knacka dörr för den som vill sprida ett religiöst budskap. Men det ska vara lika tillåtet för den boende att stänga den eller inte ens öppna om han eller hon inte önskar att nås av informationen.

En del oroar sig över att nej till böneutrop kommer att leda till regler som riktas mot kyrkklockorna. Vi menar att detta är två olika saker som av flera skäl inte går att likställa.

Omöjligt för boende att undvika

Därför är det inte rimligt att tillåta böneutrop som upprepas regelbundet. Det muslimska böneutropet är offensivt och syftar till att manifestera en andlig överhöghet över ett område. Som böneutropen fungerar i muslimska länder är det omöjligt för boende att undvika. Vi kan under inga omständigheter acceptera böneutrop i Sverige som tränger in i människors hem och inte går att undkomma.

En del oroar sig över att nej till böneutrop kommer att leda till regler som riktas mot kyrkklockorna. Vi menar att detta är två olika saker som av flera skäl inte går att likställa.

Kyrkklockorna är musikaliska och sänder inte ett långtgående religiöst budskap utan markerar bara när högtider inträffar eller vid fara. Därtill åtnjuter kyrkklockorna en naturlig särställning. De har funnits i vårt land sedan urminnes tider. De har varit en naturlig del av vår kristna samhällstradition och är en sedvänja i vårt land.

Böneutrop riskerar att leda till ökad segregation eftersom det finns en risk att där de sker kommer efterhand bara muslimer att vilja bo.

Kristna samfund sänder inte ut böner och predikningar

Den kristna traditionen i Sverige är ungefär tusen år. Trots det tillåter vi inte kristna samfund att återkommande sända ut böner, predikningar, lovsånger eller psalmer över högtalare in i bostadsområden. Det är en rimlig ordning och det finns ingen anledning att låta islam göra det.

Det finns också viktiga samhällsaspekter av den här frågan som inte går att bortse ifrån. Böneutrop riskerar att leda till ökad segregation eftersom det finns en risk att där de sker kommer efterhand bara muslimer att vilja bo.

För många är muslimska böneutrop ett störande inslag man inte vill ha och det finns säkert några som kanske är beredda att acceptera det. Men för den grupp av människor som flytt till Sverige ifrån islamistiskt förtryck är böneutropen en påminnelse om det förtrycket.

Bönutrop kan upprätthålla förtryck

Bönen i sig behöver inte vara förtryckande, men dess innehåll utgör en trosbekännelse och när denna proklameras via externa högtalarsystem kan det underlätta för dem som vill skapa eller upprätthålla ett förtryck. Detta är en politisk verklighet som vi måste hantera. Arbetet för att säkerställa att svenska muslimer i ro ska kunna praktisera sin tro utan förtryck och påverkan behöver stärkas.

Kristdemokraterna är emot att tillåta institutionaliserade böneutrop. Vi arbetar för religionsfrihet, integration och sammanhållning i vårt samhälle. Att säga nej till böneutrop som regelbundet tränger in i människors hem och tillvaro är viktigt för att främja integration och undvika polarisering.

 

Av Ebba Busch Thor

Partiordförande (KD)

Lars Adaktusson

Europaparlamentariker, talesperson i integrationsfrågor (KD)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag