Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bolunds bostadspolitik skapar fattigdomsfälla

Det är hög tid att regeringen och Per Bolund skapar nya möjligheter för unga människor att köpa ett eget hem. Annars tvingas de in i nya dyra hyresrätter eller i ännu dyrare andrahandsboenden, skriver Anders Lago och Göran Cars.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Bostadsminister Per Bolund (MP).Foto: ERIK SIMANDER/TT
Göran Cars är professor i samhällsplanering vid KTH.
Anders Lago är förbundsordförande HSB.

Bostadsminister Per Bolund ser nya förutsättningar för att bygga billiga hyresrätter. Det är inte bara orealistiskt, det riskerar att skapa en långvarig fattigdomsfälla för unga, skriver HSB:s ordförande Anders Lago och professor Göran Cars. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BOSTAD. Efter flera år av högt bostadsbyggande pekar kurvorna nedåt. Byggandet sjunker med 30 procent, enligt ny prognos från SBAB. Bolånetak, amorteringskrav och hårdare banker tog till slut knäcken på byggandet. Nu menar bostadsminister Per Bolund att det skapar nya förutsättningar för att bygga billiga hyresrätter. Det är inte bara orealistiskt, det riskerar att skapa en långvarig fattigdomsfälla för unga. 

En fjärdedel av alla unga vuxna mellan 20-27 år bor hemma hos sina föräldrar. Lösningen på detta från politiker är återkommande: bygg billiga hyresrätter. Senast sa självaste bostadsminister Per Bolund i ”Aktuellt” att regeringen ska fortsätta satsa på hyresrätter för att unga ska kunna efterfråga nya bostäder. Det må låta bra i tv, men det är dessvärre orealistiskt eftersom förutsättningarna för byggande av billiga hyresrätter inte finns. Visst går det att pressa kostnaden genom att bygga i nya lägen där markpriset är lägre eller genom att standardisera byggprocessen. Sådana exempel finns redan i dag. Men det är långt ifrån räddningen på byggandet som nu störtdyker. 

Bolund har strypt lånemöjligheterna

Per Bolund menar vidare att en svalare bostadsrättsmarknad ökar möjligheterna för unga att hitta ett eget hem. Men lite lägre priser på bostadsrätter gör tyvärr inte att unga plötsligt får lån från banken. Det har Per Bolund själv satt stopp för genom att bidra till de senaste årens allt hårdare kreditrestriktioner.   

Det är dessutom en grundläggande missuppfattning att hyresrätten är den självklara boendeformen för unga hushåll. Ta följande exempel: i stadsdel X ligger två likadana hus, på var sida om gatan. Det ena är en bostadsrättsförening, det andra ett hyreshus. Trots att husen tycks identiska finns en avgörande skillnad: den sammantagna månadskostnaden är i regel högre för hyresrätten än bostadsrätten. Och de socioekonomiska skillnaderna bland de boende är tydliga: i bostadsrättshuset har hushållen större inkomster än vad man har i hyresrättshuset. Den problematiska paradoxen är alltså att de som har de lägre inkomsterna också drabbas av de högre boendekostnaderna.   

Förr klarade de kalkylen – nu är det kört

Hyresrätten är emellertid ett viktigt inslag på bostadsmarknaden; det passar inte alla att äga sin bostad. Men vi vet att många unga och nya familjer vill bo i bostadsrätt eller villa. Samtidigt har möjligheterna att köpa en bostad minskat för unga hushåll det senaste decenniet. Bolånetak och amorteringskrav kan vara motiverade för att skuldsättningen ska vara sund. Men nu vet vi med säkerhet att de även har stängt dörren för unga bostadssökande och tvingar hushåll utan tillräckligt sparkapital till dyra och osäkra blancolån. Samma hushåll som med ganska goda inkomster klarade kalkylen för bara några år sedan.    

Här är bostadspolitiken som behövs

Mot den bakgrunden finns det starka skäl att ifrågasätta förhoppningen om att nya hyresrätter ska lösa bostadskrisen. Vi behöver en ny bostadspolitik så att även unga vuxna kan köpa ett eget hem: 

Slopa senaste amorteringskravet. I nuläget får unga hushåll med goda inkomster inte längre lån. Och bostadsbyggandet i storstäderna störtdyker.

Stöd till bosparande. Vi behöver ett stöd till bosparande för att balansera de senaste årens ensidiga kreditrestriktioner.

Startlån till unga. I dag får hushållen stå för all risk och finansiering av bostäder. Ett startlån för unga skulle göra att fler kan efterfråga nya bostäder.

Om inte detta görs skapar vi en slutgiltig fattigdomsfälla för unga vuxna, där de tvingas in i nya dyra hyresrätter eller i ännu dyrare andrahandsboenden. Det är hög tid att regeringen och Per Bolund skapar nya möjligheter för unga människor att köpa ett eget hem. 

 

Av Anders Lago

Förbundsordförande HSB

Göran Cars

Professor i samhällsplanering, KTH