Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bodnia generaliserar om situationen i Malmö

Karaktärerna Martin Rhode och Saga Norén ur SVT:s "Bron", spelade av Kim Bodnia och Sofia Helin. Foto: Robban Andersson
Freddy Gellberg.

Det är givetvis sant att det finns antisemitism i Malmö. Med det är inte ett problem enbart för vår stad. Antisemitismen finns överallt – även i Kim Bodnias hemstad Köpenhamn, skriver Freddy Gellberg från Judiska församlingen i Malmö.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Judiska Församlingen i Malmö har inget intresse av att utnyttjas i en politiserad diskussion om situationen för oss judar i Malmö. Vi tar denna fråga på allt för stort allvar för att bidra till förenklingar och generaliseringar. I denna fråga gäller det nämligen att ha två sanningar i huvudet samtidigt. Jo, det är sant att flera av våra medlemmar flyttar från Malmö till exempelvis Stockholm. Men det är ofta andra orsaker än ren antisemitism till flytten från Malmö. Det är unga familjer som söker sig till Stockholm som, förutom möjligheter till jobb och karriär, kan locka med en större judisk församling, ett större utbud av socialt, religiöst och kulturellt judiskt liv och skolor med judisk profil.

Vi ser nu också att många judiska far- och morföräldrar som gått i pension lämnar vår församling för att komma närmare sina utflyttade barn och barnbarn. Detta är dock inget problem enbart för Malmös judiska församling, vi ser denna trend men också hos många mindre judiska församlingar runtom i världen.

 

LÄS MER: Det räcker inte att öppna våra dörrar

 

Det är givetvis sant att det finns antisemitism i Malmö. Med det är inte ett problem enbart för vår stad. Antisemitismen finns överallt – även i Kim Bodnias hemstad Köpenhamn, ja även i Stockholm. Kim Bodnia säger att Malmö är en osäker stad för judar. Han har inte varit i kontakt med oss i Judiska församlingen för att höra hur vi upplever situationen, och vi vet inte om han råkat ut får något antisemitiskt. Eftersom han inte refererat till några egna upplevelser så kan vi bara utgå från att han generaliserar.

Vi är i dag glada över att ha en öppen och ärlig dialog med alla ledande politiska partier i Malmö. Kommunledningen vill av förklarliga skäl förbättra relationen med vår församling, något som vi givetvis bejakar och vill delta i. Regelbundna möten med öppen och ärlig information och kommunikation skapar större förståelse och vi är mycket positiva till denna utveckling. Givetvis behövs det mycket mer av utbildning om antisemitism, en större lyhördhet mot antisemitiska tendenser i skolorna, rättsliga åtgärder för att straffa hatbrott. Men för att komma någonvart i Malmö är dialog och öppenhet nödvändigt. Många av de som är öppet hatiska mot judar, har kanske inte ens träffat en vanlig judisk Malmöbo.

 

LÄS MER: Judehatet i Malmö håller på att segra

 

Som ett led i att skapa en dialog med alla medborgare i Malmöområdet, har vi nyligen med starkt stöd av Malmö Kommun kunnat öppna Malmö Judiska informationscenter. Centret ska utveckla och bygga relationerna med alla intressenter i vårt område. Vi vill visa att vi finns som en vital och viktig del av vårt Malmö.

Vi judar har funnit i Malmö sedan 1800-talet. Vi är en integrerad del av Malmös numera mångkulturella befolkning. Vår numera lilla men livaktiga församling är ett utmärkt exempel på hur en lyckad integration kan fungera. Vi är stolta över att vi kunnat bidra till Malmös och Sveriges utveckling. Antisemitismen finns i Malmö och är ett gissel för oss judar. Och vi måste alla goda krafter hjälpas åt att bekämpa de som vill oss illa. Men kampen mot denna farsot får inte föras med förenklade sanningar.

 

Freddy Gellberg

Vice ordförande Judiska församlingen i Malmö

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!