RETORISK TALANG. Att debattera eller tiga ihjäl Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson, bilden till höger, i ledningen fungerar inte, skriver Bo Rothstein, bilden till vänster. I stället tror han att Carl Bildt, mitten, med sina ironiska kvickheter och sin slagfärdighet skulle kunna bli ett effektivt motmedel mot partiet. Foto: TOMMY SVENSSON, ROGER VIKSTRÖM, SVEN LINDWALL
RETORISK TALANG. Att debattera eller tiga ihjäl Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson, bilden till höger, i ledningen fungerar inte, skriver Bo Rothstein, bilden till vänster. I stället tror han att Carl Bildt, mitten, med sina ironiska kvickheter och sin slagfärdighet skulle kunna bli ett effektivt motmedel mot partiet.  Foto: TOMMY SVENSSON, ROGER VIKSTRÖM, SVEN LINDWALL

Bo Rothstein: Bara Carl Bildt kan kväsa SD

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Sverigedemokraterna, SD, har i flera opinionsundersökningar legat över fyraprocentsspärren och också fått ett allt större medialt genomslag. Vi kan få en situation som i Danmark där de etablerade partierna i kampen om väljare faller för frestelsen att börja tävla med ett främlingsfientligt missnöjesparti i åtgärder som riktar sig mot invandrare och etniska minoriteter.
Såväl politiker som journalister har länge diskuterat hur Sverigedemokraterna bör bemötas. Skall SD ges det utrymme i debatten som deras opinionssiffror berättigar dem till? Skall partiet tigas ihjäl? Skall det bjudas in till de stora partiledardebatterna i TV? Skall riksdagspartierna bilda enad front eller utveckla olika strategier för hur SD skall hanteras i riksdagen?

Frågan handlar också om hur debatten skall föras. Flera ledande politiker, inte minst Mona Sahlin, har inte lyckats särskilt väl i debatten med SD. Att försöka debattera efter den mall bestående av saklighet och fakta, som är legio i svensk politisk diskussion, verkar inte fungera. Skälet till detta är, tror jag, enkelt. Man ger SD en aura av seriositet som det inte förtjänar - och som partiet dessutom tycks vinna politiska poäng på. Med denna strategi kommer SD att i många väljares ögon att framstå som "ett parti bland andra", vars argument förtjänar att tas på allvar.
Den motsatta strategin, att försöka ignorera partiet, kan redan sägas ha misslyckats. Anledningen är att det passar Sverigedemokraternas självbild av att vara ett antietablissemangsparti. Partiet kan ikläda sig sin martyrgloria.
Därmed kan det synas som att slutsatsen är att ingenting fungerar som ett motmedel. Jag tror emellertid att det finns en tredje linje, nämligen ironins och förlöjligandets strategi. I den politiska retoriken är ingenting så förödande som att framstå som uppblåst och skrattretande. Men det är en svår konst som kräver skarpslipade retoriker, som inte tvekar att nypa till i veka livet. Här duger inte alls de schyssta Pelle- och flitliga Lisa-karaktärer, som dominerar svensk politik. Istället behövs någon som verkligen behärskar den svåra konstformen med ironiska elakheter.

Vad jag kan se finns endast en person i svensk politik som kan fylla denna roll och det är Carl Bildt. Låt mig genast säga att Bildt inte är en politiker som jag i alla delar uppskattat. Hans insatser i ubåtskommissionen på 1980-talet visade sig bygga på en olycklig kombination av felbedömningar och önsketänkande. Hans hantering av den ekonomiska krisen 1991- 92 var synnerligen valhänt och hans förmåga att som utrikesminister leda UD har inte imponerat. Han förstod inte heller den svenska välfärdspolitikens logik, att det inte går att riva ner en politik som stora delar av den egna väljarkåren är beroende av.
Men med sin obestridbara retoriska talang kan Bildt i denna valrörelse göra en historisk insats, genom att leda kampen mot Sverigedemokraterna. Hans förmåga till avväpnande ironiska kvickheter i kombination med slagfärdighet skulle bli ett effektivt motmedel mot Sverigedemokraterna.

Carl Bildts politiska position gör honom också unikt lämpad. Moderaternas svängning mot den politiska mittfåran har skapat ett tomrum på högerkanten, som Sverigedemokraterna nu kan utnyttja. Det är dags för Carl Bildt att ställa in det ymniga resandet till världens huvudstäder och ge moderatstabens "blodhundar" i uppgift att börja gräva fram vad som krävs för att ge Sverigedemokraterna den holmgång de förtjänar. Bo Rothstein

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag