Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blunda inte med ena ögat nu, Wallström

Barbro Posner.
Margot Wallström.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Donald Trump.
Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Alla ni som nu protesterar mot det orättfärdiga i Trumps beslut, är ni beredda att tillämpa samma krav på rättvisa när det gäller medborgare i den judiska staten Israel? skriver Barbro Posner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

USA:s president Donald Trump förbjuder medborgare i muslimska länder att komma in i USA, närmare bestämt medborgare i Iran, Irak, Syrien, Sudan, Libyen, Somalia och Jemen. Det är ett oerhört orättfärdigt och generaliserande beslut då det drabbar fredliga och därmed oskyldiga människor i dessa länder. Jag fördömer detta kraftigt!

Men ovan nämnda länder, förutom Somalia, har sedan decennier förbjudit israeliska medborgare, varav majoriteten är judar, inresa i sina länder. 

 Samma inreseförbud för israeler råder i Pakistan, Bangladesh, Algeriet, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Malaysia. Dessutom, medborgare från all världens länder med israeliska stämplar i passet är förbjudna inresa i Iran, Irak, Libanon och Libyen.


LÄS MER: När judar flyttar har hatet segrat i Malmö


Alla ni som nu protesterar mot det orättfärdiga i Trumps beslut, är ni beredda att tillämpa samma krav på rättvisa när det gäller medborgare i den judiska staten Israel? Har inreseförbuden för israeler överhuvudtaget förts fram av politiker och medierna i Sverige? Känner gemene man alls till detta?

Utrikesminister Margot Wallström, du kallar Trumps beslut ”djupt beklagligt”, engagerar dig och står i för att mildra verkningarna av inreseförbudet. Tänk, nu har du världens chans, med Sverige som medlem i FN:s säkerhetsråd, att visa att Sverige är ett land som inte blundar med ena ögat och inte tillämpar dubbla måttstockar när det gäller Israel. Margot Wallström, vågar vi hoppas på rättvisa från dig?


Barbro Posner

Svensk och jude