Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blir problem för att det handlar om muslimer

Yasri Khan Foto: Pressbild / PRESSBILD
Foto: Bobbo Lauhage / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS BILDBYRÅN SVERIGE

Det är inte rimligt att staten inskränker individuella friheter genom lagpaket med hur vi måsta hälsa, klä oss och äta, skriver Yasri Khan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skolministerns senaste uttalande gällande Al Azhar-skolan om könsindelad idrott behöver ifrågasättas.

Om Skolinspektionen har kommit fram till att saker fungerat väl med en könsuppdelad idrott - något som vi för övrigt har i Sverige rent allmänt i övriga samhället (OS, VM, EM, SM, korp, ungdomsidrott) och skolan kan erbjuda en likvärdig undervisning som ligger i linje med gällande lagar, varför måste det då vara ett problem enbart för att muslimer är involverade?

Eller kommer man vara konsekvent och vilja förbjuda all könsindelad idrott i övriga samhället också?

Vill man ha åsikter om idrotten där man ser till barnens perspektiv så bör en av sakerna på prioriteringslistan i stället vara att lyssna på elever och erbjuda duschdraperier till duscharna så att alla kan duscha med lite mer personlig integritet.

Det är något som många elever faktiskt upplevt vara en viktig fråga för dem och därför något som jag upplever som viktigt att nämna i detta sammanhang. 

Barnkonventionen talar om att varje stat ska skydda barnens identitet, yttrandefrihet och religionsfrihet samt respektera vårdnadshavarnas rättigheter att vägleda barnet. Barns utbildning ska även utveckla respekt för barnets egna kulturella identitet och vilja.

Därför är det viktigt att Sverige kan erbjuda olika skolformer som vårdnadshavare och elever kan välja mellan och göra aktiva val kring. De ska givetvis följa alla internationella MR-konventioner såväl som svensk lagstiftning inom området.

 

LÄS MER: Könsuppdelad idrott är att sexualisera barn 

 

 

Staten bör hålla sig borta från vissa beslut. Det är inte rimligt att staten inskränker individuella friheter genom lagpaket med hur vi måsta hälsa, klä oss, äta och vilka som måste få ta på våra kroppar.

Sådant måste varje individ få bestämma själv annars rör vi oss på en farlig väg av statlig paternalism.

Sverige behöver mindre populistiska utspel från skolministern.

Fokus bör ligga på de stora och verkliga skolutmaningar som vi står inför såsom att utveckla pedagogisk och didaktisk kompetens på lärarutbildningen, skapa snabbspår för att utveckla behöriga lärare för att möta bristen och skapa bättre kontroll och granskningsmekanismer som minskar skolans administrativa börda. Man måste även se till att lösa den ekonomiska målkonflikten mellan att både vilja ha högre löner för lärare samtidigt som det ska vara mindre skolklasser.

MP ligger inte på tre procent på grund av att den inte är ett tillräckligt populistiskt parti eller för att den inte anpassar sig nog till SD eller etnocentrisk och paternalistiskt SD-feminism där man vill lagstifta kring ett levnadssätt av ”svenska värderingar".

De ligger på tre procent för att MP säljer sig själva i politikområde efter politikområde i stället för att stå upp för de ideal MP en gång stod upp för som mångfald, miljö och migration (en fråga som man har kovänt i).

 

Prata gärna om jämställdhet. Jobba aktivt mot feministiska mål.

En feminism som avviker ifrån och inte prioriterar samtliga kvinnors tillgång till utbildning, arbetsmarknad, fritid och lönesättning kommer att vara en misslyckad feminism.

Det skulle inte förvåna mig om nästa steg för en svensk regering blir att införa sjalförbud i skolan då trycket från SD-opinionen fortsatt är stort för att ständigt gå längre i sin vilja att jaga och marginalisera muslimer som de länge deklarerat som det största hotet mot Sverige.

I dag är det muslimer som drabbas, men kontrollivern över hur människor ska leva och bete sig kommer för eller senare drabba många fler med en ökad intolerans för avvikelser.

Vad måste svenska män och kvinnor ställa upp på i morgon? Vad mer kommer man inte längre få välja själv? Kommer vårt prisade kvinnliga OS-landslag att avskaffas för att alla ska formas enligt en mall?

Den feminism som regeringen försöker utöva är problematisk.

Att fortsätta vandra kring en SD-inspirerad feminism kommer bara leda till en splittring som bara gynnar SD och inte är solidarisk med landets alla kvinnor. Det kommer inte ge MP fler röster.

Miljöpartiet kan vara ett bättre parti än så.

 

 

Yasri Khan

Generalsekreterare Svenska muslimer för fred och rättvisa