Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blir det fler olagliga affärer, Kristersson?

M:s nya partiledare Ulf Kristersson var med om utförsäljningarna i Stockholm.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.
Foto: Björn Nordqvist

Förskolor, lägenheter och äldreboenden slumpades bort i Stockholm under Ulf Kristerssons tillsyn. Kommer M:s nya partiledare rea ut statliga verksamheter på samma sätt om han kommer till makten? skriver S partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I går samlades de moderata ombuden till extrastämma för att välja Ulf Kristersson till ny partiordförande.

Ulf Kristersson har en lång och gedigen politisk karriär bakom sig. Med undantag för en kort vända till näringslivet under IT-boomens höjdpunkt har Kristersson haft ledande positioner i Moderaterna under de senaste tre decennierna.

Inom det moderata partiet lyfter många fram Ulf Kristersson som en tydlig ideolog. Det manifesterar sig dels i de böcker han skrivit men kanske framför allt i hans roll som ledande moderat kommunpolitiker i Stockholm.

Under åren 2007–2014 sålde Stockholms stad ut 26 000 hyresrätter, varav majoriteten såldes under de första åren då Kristersson stod vid den moderata styråran. Utförsäljningarna innebar en försämrad bostadsmarknad och har kraftigt bidragit till de förlängda bostadsköerna. Därtill gavs rabatter på i genomsnitt 30–40% av marknadspris vid utförsäljningarna vilket innebar att stockholmarnas ekonomiska förluster kunde räknas i tiotals miljarder.

Äldreboenden slumpades bort

Men det var inte bara hyresrätter som såldes ut. Förskolor, äldreboenden och hemtjänstverksamheter privatiserades i snabb takt. Samtliga till kraftiga underpriser och genom riktade erbjudanden till enskilda individer i stället för att bjudas ut till högstbjudande på en marknad. Under Kristerssons tillsyn 2008 såldes till exempel flera hemtjänstverksamheter ut. 

Bland annat slumpades hemtjänsterna i Hagsätra och Rågsved bort till ett pris av 69 500 kronor. Samma verksamhet hade i kommunens regi året innan gått med 2,7 miljoner kronor i överskott. Ett annat exempel är de 18 förskoleavdelningar i Årsta som 2007 såldes ut till ett pris av 634 650 kronor. De nya ägarna kunde under de efterföljande 20 månaderna ta ut 9,4 miljoner i vinster, styrelsearvoden med mera. Detta är bara två av många exempel. 

Lagligheten i dessa utförsäljningar ifrågasattes tidigt. Sveriges Kommuner och Landsting bedömde dem juridiskt tveksamma hösten 2007 och i april 2008 fastslog regeringens myndighet Statskontoret att de var olagliga, men stockholmsmoderaterna fortsatte trots det att driva på för nya utförsäljningar.

Ingen ställdes till svars för haveriet

Trots att Stockholmarna förlorade mångmiljonbelopp på de olagliga affärerna ställdes aldrig någon till svars för det ekonomiska haveriet.

På en direkt fråga till om varför stockholmsmoderaternas agerande, trots statskontorets utlåtande, inte fått några rättsliga efterspel svarade den dåvarande justitieministern Beatrice Ask i riksdagens kammare:

– Det är inte olagligt att vara korkad eller att göra dåliga affärer eller att ha dåligt omdöme.

Att ha en stark ideologisk profil kan vara bra för tydligheten i det politiska samtalet. Men den blir snabbt en belastning om den tillåts trumfa det ekonomiska ansvarstagandet.

Ulf Kristersson behöver lämna besked. Kommer Moderaterna under Kristerssons ledning rea ut statliga verksamheter på samma sätt som det gjordes i Stockholm, om de kommer till makten efter nästa val?


Av Lena Rådström Baastad 

Partisekreterare, Socialdemokraterna

0