Enligt Riksdagskandidaten Kristina Yngwe (C) handlar det inte om matnationalism utan om att välja sund och säker mat som man kan äta med gott samvete.
Enligt Riksdagskandidaten Kristina Yngwe (C) handlar det inte om matnationalism utan om att välja sund och säker mat som man kan äta med gott samvete.

Bli "svegan" och ät kött med gott samvete

Publicerad

Mathilda Jerenius och Martin Smedjeback från Svensk mat- och miljöinformation lyfter i sin debattartikel i går dagens ohållbara konsumtion av kött.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I denna del kan jag bara instämma. Dagens köttkonsumtion är inte hållbar. Trots vårens intensiva debatt om antibiotikaresistens i utländska grisbesättningar har vi de senaste dagarna kunnat läsa om hur konsumtionen av danskt griskött ökar. Koldioxidutsläppen från konsumtionen av nötkött ökade med 75 procent mellan 1990 och 2005, helt och hållet på grund av en ökad konsumtion av importerat nötkött. Vi skulle alltså utan problem kunna halvera vår konsumtion av nötkött utan att det påverkar den svenska produktionen.

Där Jerenius och Smedjeback efterfrågar köttskatt tror jag och Centerpartiet snarare på konsumentmakt. För det är skillnad på kött och kött. Svenskt kött är producerat under hårdare djurskyddsregler, det svenskproducerade fodret är producerat med mindre klimat- och miljöbelastning, svenska producenter använder minimalt med antibiotika, och svenska betesdjur håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald. En köttskatt som inte gör skillnad på köttslag och produktionsmetod riskerar snarare öka konsumtionen av kött med sämre produktionsvillkor, och på vilket sätt blir det bättre för djur, miljö och klimat?

Själv betecknar jag mig svegan. I matbutiken och i restaurangen väljer jag alltid svenskt kött, och om det inte finns blir det vegetariskt.

Det handlar inte om matnationalism, det handlar om att välja sund och säker mat och att kunna äta med gott samvete. Så min uppmaning till både privata och offentliga konsumenter är att bli svegan - för djurens, miljöns och klimatets skull!

Kristina Yngwe

Riksdagskandidat, Centerpartiet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag