Bli aldrig den här gästen på restaurang

Det finns vissa gäster som bara är trevliga. Och så finns det de vi kommer ihåg i flera år eftersom att de lämnat restaurangen vi jobbar på. Såhär undviker du att bli en av dem, skriver servitrisen Sofi Larsson.
Foto: Privat.
Jag vet ingen som jobbar inom restaurang som inte känner igen och varit med om allt jag nu kommer skriva om, skriver Sofi Larsson.
Foto: Shutterstock.

Det finns vissa gäster som bara är trevliga. Och så finns det de vi kommer ihåg i flera år eftersom att de lämnat restaurangen vi jobbar på. Såhär undviker du att bli en av dem, skriver servitrisen Sofie Larsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har jobbat på restaurang nästan i hela mitt yrkesverksamma liv och det spelar ingen roll på vilken restaurang man jobbar. De har alla en sak gemensamt: Gästerna.

En viss typ av gäster finns på alla ställen, alltid. De får en att undra varför folk går ut på restaurang egentligen. För den trevliga stämningen och den goda maten, eller är hela nöjet att se hur långt man kan gå innan den som serverar bryter ihop?

Nu menar jag inte att alla gäster är så. Självklart inte. Men det är tyvärr aldrig de glada och trevliga gästerna som dricksar glatt som man kommer ihåg.

Jag vet ingen som jobbar inom restaurang som inte känner igen och varit med om det här:

Det är en halvtimme tills vi ska öppna restaurangen. Personalen gör den sista dukningen och ska få i sig lite personalmat. Det börjar knacka och banka på dörren redan nu. De ger sig inte, utan bankar och bankar.

Men nej, vi har inte glömt att låsa upp. Restaurangen är stängd.

Dessa gäster är så rädda att deras bord ska försvinna på sekunden det är bokat, så de är i god tid. Väldigt god tid. De har bokat bord klockan 19, 15 personer. Problemet är att det bara finns en bokning i det namnet och att den är för 25 personer.

”Ja men det stämmer bra. Vi visste ju inte riktigt hur många vi skulle bli. Bättre att vara på den säkra sidan”, säger de.

När jag kommer fram för att ta deras beställning föreslår jag att de håller sig till två eller tre olika förrätter och varmrätter.

”Va? Ska vi inte få välja vilken mat vi vill?” är alltid svaret.

Jo, självklart. Jag vill bara informera att allt går smidigare om ni håller er till samma rätter och ni får maten fortare då.


Jag står sedan och serverar vin på bordet bredvid när de knackar mig i ryggen: ”Hallå! Vi är färdiga nu!”

När jag kommer fram och tar beställningen, som är långt från två till tre olika rätter, frågar jag om de vill ha något att dricka. En vill ha en öl. När jag kommer till bordet med ölen vill givetvis en till ha. Och en till. Så kan det fortsätta i 3-4 rundor.

Varmrätterna serveras och en, som beställt sin entrecôte rare, börjar genast ropa: ”Mitt kött är ju nästan rått. Det går inte att äta”.

Jag tar gladeligen tillbaka köttet till köket och ber dem steka på det. En i sällskapet börjar sedan klaga på sin kalv och påstår att det inte är kalv, utan gris. "Han har jobbat med kött" och kräver nu att få en entrecôte i stället, efter att nästan ha ätit upp.

Dags att betala.

Sällskapet bråkar om att vinet är dyrt, att de fick betala för entrecôte fast de ”bytte” mat och att de borde få rabatt eftersom en fick vänta så länge på sin mat (köttet de beställt rare men som de ville skulle stekas mer).

Tillslut lägger en upp sitt kort och ska slå in belopp och kod.

”Tyvärr kan jag ju inte lägga någon dricks då det är företagskortet”.

Det hindrar väl inte er att lägga kontanter? Eller om varje person vid bordet lägger 20 kronor för att visa sin tacksamhet för allt extrajobb?


Jag vill att ni tänker på det här sällskapet när ni går på restaurang i helgen. Vi i branschen älskar ju våra gäster. Det är de som gör att vi har jobb. Så för att undvika att bli en sådan gäst som vi minns på samma sätt som dessa, tänk på det här:

■ Kom i tid till er beställning. Det betyder inte 30 minuter innan eller 30 minuter efter.

■ Knäpp inte eller ropa hallå åt er servitör.

■ Betalar ni med företagskortet är det helt okej att inte dricksa. Men säg inte att jag får ju inte dricks. Dricksa är hur lätt som helst. Om du vill.

■ Dricksa hellre noll kronor och säg att ni är nöjda än att lämna 7 kronor i dricks på kortet på en nota på 4 000 kronor. Det är som att visa att man är missnöjd.

■ Endast personal betyder inte att vi gömt en extra toalett här bakom.

■ Lek inte vinkännare och låtsas ha koll om du inte har det, som: "jag tycker inte om druvan chardonnay så jag tar ett glas chablis" när chablis är 100 procent chardonnay.

■ Beställ inte in köttet rare för du har hört Gordon Ramsey säga det i nått av sina fancy tv-program, för att sen skicka tillbaka den för att den är för blodig. Rare betyder blodig.Sofie Larsson 

Servitris