Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blandade klasser är inte rätt väg för skolan

Det är välkänt att våra skickligaste lärare inte jobbar där eleverna har den tuffaste starten i livet. MP har i åratal röstat nej till att förändra detta, skriver Kristina Axén Olin.Foto: ÅSA SJÖSTRÖM
Kristina Axén Olin är utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.Foto: FREDRIK WENNERLUND

MP och S tillåter att över 20 skolor i Sverige får fortsätta att finnas kvar, trots att inte ens hälften av eleverna når gymnasiebehörighet.

Fler elever borde ges möjlighet att bryta segregationens fotboja genom ett aktivt skolval, skriver Kristina Axén Olin (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. På Expressen Debatt drömmer Per Bolund och Annika Hirvonen Falk (MP) om perfekta elevblandningar som lösningen på skolans problem. Det är inte vad svensk skola behöver. Istället behövs politiker som agerar med kraftfulla reformer när skolorna inte klarar av sitt kunskapsuppdrag.

Boendesegregationens effekter på skolans möjligheter att lyckas med alla elever måste motverkas. Skolan ska vara stark, inte minst för de elever som behöver den som mest. Lösningen är inte att flytta beslut om skolval från elever och föräldrar till byråkrater och politiker. Tvärt om borde i stället fler elever ges möjlighet att bryta boendesegregationens fotboja genom ett aktivt skolval.

Vad gör MP åt lärarflykten?

Det är välkänt att våra skickligaste lärare inte jobbar där eleverna har den tuffaste starten i livet. MP har flera år i rad röstat nej till att ge riktigt duktiga förstelärare i utsatta områden bättre betalt. Tack vare M/KD-budgeten finns denna satsning på plats. Men det räcker inte.

MP och S tillåter att över 20 skolor i Sverige får fortsätta att finnas kvar, trots att inte ens hälften av eleverna på skolorna når gymnasiebehörighet. Här är skolstöket värre och här kryper brottslighetens frestelser allt närmare skolorna. Detta gör MP och S ingenting åt. Detta trots fem år vid regeringsmakten, varav fyra år med ett miljöpartistiskt språkrör som utbildningsminister.

Nu behövs en ny regering som stärker skolmyndigheternas muskler att agera när skolor sviker. Alla barn och unga förtjänar en trygg och bra start i livet.

 

Av Kristina Axén Olin (M)

Utbildningspolitisk talesperson