Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björn Ulvaeus: Religionerna måste kunna utmanas

I mötet med religiösa fundamentalister måste vi slå vakt om det sekulära samhället. Även religionerna måste kunna skärskådas, ifrågasättas och drivas med. Människan själv måste ta ansvar för livet på jorden och inte fegt överlämna det till en "högre makt". 

Det skriver i dag BJÖRN ULVAEUS.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Björn Ulvaeus

"Du måste finnas, du måste",

 sjunger Kristina. Jag vet det därför att jag har skrivit det. Kristina från Duvemåla. Hon sjunger om Gud. Om den Gud hon måste ha för att orka med tillvaron i den nord amerikanska vildmarken. Den ensamma, utsatta människan vill så gärna tro på något, något utöver henne själv. Vilhelm Moberg, ateisten, skapade Kristina, och han gav henne en naiv, men djup tro. Ateisten Moberg måste ha haft en stor kärlek till någon troende människa, kanske sin mormor, för att kunna skildra denna underbara, starka kvinna. Karl Oskar, hennes man, delar inte hennes religiositet. Men han fördömer aldrig. Han hädar ibland, men vem gör inte det. Han ifrågasätter ofta, men djupt inuti tycks han vilja tro på Kristinas Gud.

Så är det kanske med de flesta av oss.

 Som Karl Oskar bryr vi oss inte så mycket, åt det ena eller det andra hållet. Vi är toleranta. Även mot såna som är intoleransen själv. Fundamentalisterna. Det är en i längden ohållbar ståndpunkt. Att Danmark i måndags vek sig för religiösa hot är ett mycket oroande tecken. Vi måste stå upp för de demokratiska och humanistiska landvinningar vi gjort i Europa. Vi måste ständigt försvara dem. Jag tycker att vi ska vara stolta över våra jämlikhetssträvanden och våra sekulariserade samhällen. Även om vi inte ännu nått ända fram så går vi i alla fall framåt till skillnad från dem som vill ta ett steg tillbaka in i medeltidens religiösa töcken med patriarkat och kvinnoförtryck och allt vad det innebär. Vad Voltaire, Newton och Einstein och alla andra stora filosofer och vetenskapsmän har gjort kan inte få vara förgäves. Även om det vi kallar upplysningstiden har gått vissa världsdelar spårlöst förbi.

Religion måste kunna analyseras

 och skärskådas som alla andra företeelser i ett modernt samhälle. Det är absolut oacceptabelt att det ska finnas en frizon för religiösa föreställningar, att det förväntas respekt för tro på att Eva skapades av Adams revben och så vidare. I detta avseende tycker jag att det sekulära samhället har försvagats jämfört med 60- och 70-talet. Religionernas anspråk växer i dag på bekostnad av förnuft och vetenskap. Det känns på många sätt som om vi håller på att lämna upplysningstiden och det skrämmer mig. Vi behöver ett starkt sekulärt svar på vår tids stora frågor. Här har USA under Bush tyvärr svikit sin sak. Vi skulle behövt ett sekulärt Amerika tillsammans med EU i kampen mot fundamentalismen. I stället har vi en president som ställer kreationismen i paritet med Darwin.

Vi som tror att religion är fiktion

 får numera definitivt ingen respekt från dem som tror att de vet att den är sann. Om någon vill rita en gubbe som föreställer Muhammed eller Jesus eller Krishna, så har han eller hon all rätt att göra det. Hur plumpt och lågt det än må vara. Om vi gör avkall på detta är vi illa ute. Vi får inte vika oss för dödshot. Ingen av oss vill leva i ett samhälle där man kryper för religiösfascistiska mörkermän. Som för övrigt skulle ha varit en tacksam måltavla för Monty Python. För det lånar sig ju lätt att driva med gubbar som påstår sig ha direktkontakt med Gud. En gud som råkar ha ett särintresse för vissa folkgrupper i ett ökenområde på en liten planet i ett litet solsystem som ligger i utkanten av en liten galax, som i sin tur ligger i utkanten av universum.

Om vissa grupper

 i Europa känner sig kränkta av sånt som skrivs i tidningar, i böcker eller sägs i tv eller radio, betyder det att man ska avstå från att säga detta? Ja, om man bara har avsikten att kränka. Nej, om man vill förmedla något annat. Det må vara humor, allvar eller mitt emellan. Ett samhälles demokratiska mognad kan läsas i hur långt man låter yttrandefriheten gå och samtidigt var man frivilligt sätter dess gränser.

Jag tror inte på någon gud

 och jag tycker därför att religion ska betraktas som vilken ideologi som helst och att alla barn har rätt att slippa varje slags indoktrinering. Därav följer att religiösa friskolor är lika otänkbara som politiska. Vem skulle kunna tänka sig en kommunistiskt eller fascistiskt färgad skola? Ingen. Vad som händer inom en familj, innanför hemmets stängda dörrar, det vare sig kan vi eller vill vi kontrollera. Desto viktigare då att det finns en offentlig sfär där barnet får intryck som delas av samhället i gemen. En motpol till familjens och, kanske i de flesta fall, faderns värderingar. Det borde vara relativt problemfritt att genomföra detta för alla partier utom möjligen kristdemokraterna. Det är en absolut mänsklig rättighet för ett barn att i sin mest receptiva ålder slippa denna påverkan. En grogrund för terrorism skulle kanske undanröjas och alla barn skulle kunna bestämma sin andliga hemvist i vuxen ålder i stället för att bära med sig en religiös ryggsäck från barndomen.

När invandrarna

 i "Kristina från Duvemåla" firar sin första tid i Amerika med en skördefest, sjunger de:

Vi som alltid har hukat under låga tak Tigande och sväljande förtreten Nu har vi rest oss, går med ryggen rak Här är vi kvitt överheten

 BJÖRN ULVAEUS

Björn Ulvaeus var medlem i popgruppen Abba 1973 till 1980. Om en vecka åker han till USA för att sätta upp musikalen "Kristina från Duvemåla" på Broadway.