Björklund måste kandidera på sina goda sidor, där trovärdighet och ideologi är starka inslag. Han är medskyldig till partiets alla dumheter. Inte för att han stöttat alla utan för att han inte har stoppat dem, skriver Lufs Frida Johansson Metso. Foto: Scanpix
Björklund måste kandidera på sina goda sidor, där trovärdighet och ideologi är starka inslag. Han är medskyldig till partiets alla dumheter. Inte för att han stöttat alla utan för att han inte har stoppat dem, skriver Lufs Frida Johansson Metso.  Foto: Scanpix

Björklund är medskyldig till folkpartiets dumhet

Publicerad
Jan Björklund är medskyldig till partiets alla dumheter. Trots det stöder Luf honom som ny partiledare. Men vi ställer krav - för vi bryr oss om folkpartiet.
Förhoppningsvis återger han oss självförtroendet och styr partiet bort från dumheterna.
Det skriver i dag FRIDA JOHANSSON METSO, ordförande för folkpartiets ungdomsförbund Luf.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Jan Björklund är Liberala ungdomsförbundets kandidat till folkpartiledare.
Detta trots att vi genom åren har kritiserat honom hårt. Björklund är medskyldig till partiets alla dumheter. Inte för att han stöttat alla utan för att han inte har stoppat dem.
De senaste åren har det haglat buggning, gynundersökningar, övergångsregler och stöd till lagstiftningen om automatiska utvisningar över fp.
Björklund själv kom med förslaget om ”Säpo i skolan”, en stor besvikelse för oss som anser Björklund balanserad.
Förslagen har ingen förankring i ett parti som slåss för människors integritet, rättssäkerhet och fria rörlighet.
Folkpartiets främsta kännetecken i alliansregeringen borde vara det socialliberala partiet – det som alltid tar ställning för dem med svaga förutsättningar.
Många av de krav som partiet förde fram före valet riktades mot just svaga grupper – utan att kompletteras med stöd och rättigheter.
Få av initiativen har förankring i partiprogrammet. Varför partiledningen haft så dåligt självförtroende att de inte vågat satsa på partiets faktiska politik är en central fråga.
Frågan är också om folkpartilandet kan välja en ledare som varit delaktig i dagens styre och ändå förnyas.

Jag stöttar Björklund eftersom han är kompetent, ideologisk och handlingskraftig. Han är en trovärdig folkpartipolitiker. Att kunna förvalta ett förtroende är viktigt för alla, men för folkpartiet med dess dåligt förankrade utspel är nu trovärdighet allt.
Utbildning, en ideologiskt livsviktig fråga för ett jämlikt samhälle, ägs i dag av folkpartiet tack vare Björklund. Han har med högt tempo visat att hans idéer håller för genomförande.
Om fp får ett björklundskt självförtroende och drivkraft kommer partiet våga driva sin faktiska politik. Då behövs inte de galna testballongerna.

I sin strävan efter partiledarskapet har Jan Björklund visat prov på bredd inom sitt område. Han har utökat sin repertoar till att prata om elever som kommer efter, elever med funktionshinder, elever som trakasseras, feministiska analyser utifrån betyg- och arbetsmöjligheter.
Han har visat att hans skarpa majorprofil, som rimmar väl med partiets kravprofil, också kan vändas till en mjuk sida.
 Krav har varit ett medel för att uppnå mer kunskap, inte ett mål, och förslag på stöd har inte saknats. Det är den balans som folkpartiet tidigare uppskattats för. Och Björklund tappar ändå aldrig tydligheten.

Jag hade önskat
mig en kvinnlig kandidat. Ett feministiskt parti ska kunna leva som det lär. Framför allt hade jag velat se fler kandidater.
Fler borde vara sugna på jobbet och engagerade i valet.
Jag oroar mig för att många tror att Björklund kommer leda partiet vidare på redan inslagen väg.
Men testballongernas tid måste vara över.
Björklund måste kandidera på sina goda sidor, där trovärdighet och ideologi är starka inslag. Om han inte slår in på ett annat spår än Leijonborg kan han lika gärna låta bli.
Jag tror att Jan Björklunds vision är större.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag