Mattias Karlsson (SD), gruppledare i riksdagen samt riksdagsledamot. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mattias Karlsson (SD), gruppledare i riksdagen samt riksdagsledamot. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bisarrt att kalla oss i SD för rasister

Publicerad

"Rasismen finns i SD:s partiprogram", skrev idéhistorikern och före detta kulturborgarrådet (V) Per Sundgren på Expressen Debatt

Nu svarar Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är tyvärr inte första gången meningsmotståndare ägnar sig åt ohederlig argumentation för att på ett eller annat sätt försöka misskreditera Sverigedemokraterna, oftast genom att tillskriva oss åsikter eller värderingar vi i själva verket inte ställer oss bakom överhuvudtaget. 

I sin iver att klistra ordet ”rasist” på vårt parti kommer Per Sundgren med en mängd långsökta och bisarra anklagelser baserat på ett stycke som återfinns i vårt principprogram, vars betydelse i grund och botten är självklar.

 

LÄS MER: Rasismen finns nedskriven i SD:s partiprogram 

 

Att Per Sundgren väljer att ta upp delen om att den svenska nationen utmärks av ”lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur” som problematiskt tycker vi säger mer om hans värderingar än vad det gör om våra. 

I vilket land som helst i världen ses det som en självklarhet att de som kommer från andra länder och vill bli en del av ett nytt land måste lära sig språket samt respektera de värderingar, seder och traditioner som råder där. Varför skulle inte detta gälla även i Sverige?

Vårt parti delar inte upp människor i A- och B-lag – tvärtom så förespråkar vi en öppen svenskhet där den som vill bli en del av den svenska gemenskapen är välkommen att bli det. Vi menar däremot att de som vill bo i vårt land och bli en del av vårt samhälle måste anpassa sig efter de förhållanden som råder här, precis som det fungerar nästintill överallt i världen. Det är inte på något vis ett orimligt krav.

Att vara öppen för att välkomna och bjuda in människor till att bli en del i ens nationella gemenskap är inte att exkludera någon. Tvärtom vill vi hävda att den närmast obefintliga integrationspolitik Sverige har i dag – vilken har lett till omfattande polarisering - är ett praktexempel på exkludering. 

 

Mattias Karlsson (SD)

gruppledare i riksdagen samt riksdagsledamot.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag