Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biogas är framtiden för Sverige

Foto: Fredrik Funck

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Potentialen i Sverige på 10 TWh kan driva smått otroliga en miljon bilar, eller var fjärde svensk bil. Till år 2020 kan över 10 000 jobb skapas och tillväxten öka med 10 miljarder kronor.

För att nå de nationella klimat- och energipolitiska målen och klara energiomställningen krävs handling. Här kan biogasen spela en viktig roll. Biogasen har de bästa klimategenskaperna av samtliga tillgängliga drivmedel. Den statliga utredningen ”Bioenergi från jordbruket – en växande resurs” visar att utsläppen av växthusgaser kan minskas med 180 procent jämfört med bensin, när biogas framställs från gödsel.

Sverige har mycket goda förutsättningar att bli ledande inom biogas och i Skåne finns en fjärdedel av potentialen. Här finns flera nyckelfaktorer som kan göra oss till en av de ledande regionerna i landet. Enligt en ny rapport från Region Skåne kan över 3300 arbetstillfällen skapas och den regionala tillväxten öka med 6,6 miljarder kronor genom satsningar inom biogas.

För att kunna utnyttja potentialen önskar vi klara politiska signaler och stöd från regeringen. Annars riskerar vi att gå miste om många nya arbetstillfällen, ökad tillväxt och möjligheten att kraftigt minska koldioxidutsläppen. Flera länder har nu hämtat in det försprång Sverige hade. I Tyskland och Danmark tycks det nationella politiska engagemanget för biogas vara betydligt mer positivt.

Vi tar vårt ansvar i Skåne, men vi klarar inte av den här utmaningen helt på egen hand.

Pontus Lindberg (M), Regionråd i Region Skåne

Monika Ekström (MP), Regionråd i Region Skåne