Ulrika Westerlund är ordförande i RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Foto: Peter Knutson
Ulrika Westerlund är ordförande i RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Foto: Peter Knutson

Billström, vi skickar människor i döden

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Tobias Billström.Foto: Sven Lindwall
I mars 2009 avslog Migrationsverket en asylansökan från en kvinna från Kenya. Kvinnan har för de svenska myndigheterna berättat om hur hon under åtta års tid levde ihop med en annan kvinna i Kenya, att varken hennes egna eller den andra kvinnans föräldrar accepterade förhållandet, att grannar och andra hotade dem och att paret fick höra att de var ”konstiga och onda”.
Efter en period av alltmer aggressiva hot sattes kvinnornas hus i brand i februari 2008. Den nu asylsökande kvinnans partner brändes inne.

Efter detta sökte sig den överlevande kvinnan till Sverige och sökte asyl.
Men Sverige tycker alltså inte att hon har tillräcklig grund för att för stanna. Migrationsverket redogör i sitt avslagsbeslut för att Kenya är ett land där homosexualitet är förbjudet. Mot bakgrund av kvinnans berättelse konstaterar Migrationsverket att kvinnan söker asyl i första hand för att hon känner ”välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning”.
Det låter rimligt.
Men sedan upphör rimligheterna i Migrationsverkets beslut. Myndigheten skriver, efter att ha återgivit kvinnans berättelse om hoten hon och hennes partner utsatts för: ”Trots hoten kunde ni inte acceptera att dölja er sexuella läggning utan valde istället att propagera för era rättigheter.”
Migrationsverket fortsätter: ”…du och din partner NN [HAR] bott tillsammans mellan 2000-2008. Du uppger att ni under flera års tid visat ert förhållande öppet. (…) Det har inte framkommit att det faktiskt hänt er något förutom att folk, såväl grannar som folk på stan, trakasserade er och sa att ni var konstiga och onda samt hotade er.”
Det är förstås ett bisarrt stycke myndighetstext. Migrationsverket talar om för kvinnan att det faktiskt inte "hänt er något” – trots att man tio rader längre upp refererat hur hennes partner bränts inne, och i samma mening konstaterar att paret både trakasserats och hotats.
Därefter följer ett närmast obegripligt grymt stycke.
Migrationsverket ifrågasätter kvinnans skildring av partnerns död. Detta eftersom det anses motstridigt att kvinnan dels uppgivit att ”huset var i brand, dörren låst och NN hemma”, och dels att ”huset nästan var nedbränt” när hon kom hem.
Utan att för ett ögonblick reflektera över svårigheten att exakt registrera och redogöra för händelseförloppet då man får uppleva hur den man älskar bränns till döds, går Migrationsverket snabbt vidare till att påstå att kvinnan ”inte gjort sannolikt att [HON] vid ett återvändande till hemlandet skulle komma att utsättas för förföljelse av både sådan art och omfattning så att [HON] skulle kunna anses vara flykting”.

I Sverige ska det vara möjligt att få asyl om man förföljs på grund av sexuell läggning eller kön. Men i verkligheten ser det annorlunda ut. RFSL jobbar sedan många år med att hjälpa asylsökande hbt-personer genom asylprocessen. Kvinnan från Kenya är en av de mellan 50 och 60 personer som vi årligen har kontakt med på detta sätt. För drygt en månad sedan hade hennes fall nått Migrationsöverdomstolen.
Beslut: inget prövningstillstånd.
Migrationsdomstolens avgörande, som gick helt på Migrationsverkets linje, står fast. Kvinnan gömmer sig nu i Sverige och fruktar för sitt liv om hon tvingas återvända till Kenya.

Hanteringen av den kenyanska kvinnans fall och hennes erfarenheter av de svenska myndigheterna är inte på något sätt unikt. De stora problemen med att säkerställa att lagen efterlevs och den ofta rättsosäkra behandlingen av asylsökande hbt-personer var anledningen till att vi valde att lyfta asylpolitiken som ett av våra prioriterade områden under årets valrörelse.
Tobias Billström (M) har varit migrationsminister under den senaste mandatperioden. I förra veckan fick han förnyat förtroende av Fredrik Reinfeldt. RFSL hoppas nu att Billström under kommande mandatperiod – till skillnad från den nyss avslutade – tydligare tar sitt ansvar som minister.
Migrationsverket måste följa asyllagen i sin myndighetsutövning.

I Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring 2006 nämndes särskilt hbt-personers svåra situation på många platser i världen, och att FN:s arbete mot detta skulle stärkas. I tisdagens regeringsförklaring saknades detta helt.
Angående asylpolitiken sade Reinfeldt för fyra år sedan: ”Sverige skall ha en human flyktingpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Rätten till asyl skall värnas och den utveckling vi ser i Europa, mot mer av stängda gränser, skall motverkas.”
I tisdagens regeringsförklaring hade formuleringen ändrats till ”Regeringen vill att Sverige ska ha en human, rättssäker och ordnad asylpolitik. Sverige ska vara en fristad för människor som flyr undan förföljelse och förtryck.”
Det är inte så svårt att tolka detta som ett utryck för en mer restriktiv hållning.
Vi hoppas att vi har fel i den tolkningen.

ULRIKA WESTERLUND är ordförande i RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag