Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera, skriver utrikesminister Carl Bildt i dagens Expressen. Foto: Sergei Chuzavkov
Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera, skriver utrikesminister Carl Bildt i dagens Expressen. Foto: Sergei Chuzavkov

Bildt: Överhängande risk för nytt folkmord

Publicerad

Irak är ett viktigt land för Sverige. De mänskliga banden mellan våra bägge länder är starka. Och det är också därför vi nu är så starkt engagerade i det hemska som sker i landets norra delar där Isil-gruppens terror rycker fram.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En gång i världen var det faktiskt en svensk diplomat som ledde det arbete inom dåvarande Nationernas Förbund som, efter mycken tvekan, ledde till att provinsen Mosul blev en del av det nya landet Irak.

Och det som vägde över i hans rekommendation var att det internationella samfundet, då NF, förväntades ha en aktiv roll när det gällde att värna områdets rika nationella, kulturella och religiösa mångfald.

Under Saddam Hussein-regimens brutala decennier var det i dessa delar av Irak främst kurderna som drabbades. Efter ett internationellt ingripande, och efter Saddams fall 2003, kunde dock etableras det område som blivit dagens självstyrande KRG.

För mig har det blivit åtskilliga besök i både Bagdad och Erbil för att markera det starka svenska stödet till en demokratisk utveckling i landet. Jag har suttit med premiärminister Maliki i Bagdad och president Barzani i Erbil. Jag har mött ledare för det mångfasetterade landets olika grupper, och då inte minst företrädare för den kristna minoriteten.

Syftet har alldeles självklart varit att stödja en utveckling av Irak till en fungerande demokrati med full respekt för alla.

Vägen dit var alltid lång. Och nu verkar allt att hotas.

Den djupt tragiska och allvarliga utveckling vi ser i dag är en följd av de starkt ökade sekteristiska motsättningar som flammat upp inte minst som en följd av det inbördeskrig i Syrien som är inne på sitt fjärde år. Och ett skört irakiskt statsbygge har inte lyckats att bygga de förtroenden inom landet som skulle ha kunnat stå emot.

Just nu fokuseras vår uppmärksamhet på Isil-gruppens terror mot alla oliktänkande när de försöker att etablera sin fundamentalistiska stat. De erövrade Mosul, och har nu vänt sina vapen mot KRG. Och därmed har inte minst de olika kristna grupper som sedan snart två tusen år haft sina hem här drabbats av terror och fördrivning.

Vi nås av hemska bilder och berättelser.

För vissa av dessa handlar det om en överhängande risk för ett folkmord.

Det är världssamfundets, och därmed främst FN:s och dess säkerhetsråd, skyldighet att agera.

Men samtidigt vet vi ju dessvärre att det är just FN:s säkerhetsråds splittring och oförmåga när det gäller att stoppa blodbadet i Syrien som berett marken för just denna utveckling. Fundamentalister och terrorister har då kunnat samlas under de svarta fanor som nu river isär regionen.

Akut handlar det om att humanitärt hjälpa inte minst de yazidier som tvingats upp i de oländiga bergen. Nu flygs vatten och mat in, och FN försöker öppna en humanitär korridor.

Men akut handlar det också om att stoppa hotet mot KRG och dess huvudstad Erbil. Att USA, efter begäran av regeringen i Bagdad, nu attackerar Isil från luften, är viktigt i detta avseende. Men det kommer att krävas mera.

Utomordentligt viktigt är att det bildas en regering i Bagdad som är och uppfattas vara genuint representativ för Iraks mångfald. Det är bara då det finns förutsättningar för att med Iraks egen armé driva tillbaka Isil och upprätta ett lagligt styre och ett skydd för alla i dessa områden.

De som nu tvingats på flykt måste få en möjlighet att - skyddade! - flytta tillbaka till sina hem.

Det ansvar som ligger på FN:s säkerhetsråd är tydligt. Men inte mindre viktigt är det regionala samarbete som kommer att krävas för att driva Isil tillbaka. Och i denna fråga har faktiskt Teheran, Ankara och Riyadh i grunden samma intresse. Hotet är ju riktat även mot dem.

Vi förstärker vår diplomatiska närvaro i området. Vi är beredda till förstärkta humanitära insatser. Vi försöker finna vägar för effektivare stöd och hjälp. Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera.

Min telefon går varm. Detta är de akuta krisernas sommar.

 

Carl Bildt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag