Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidragsfuskare stjäl miljarder – kommunerna saknar verktyg

Niklas Wykman (M), skattepolitisk talesperson.Foto: FREDRIK WENNERLUND / MODERATERNA
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö.Foto: Pressbild

Bidragsfusket kostar skattebetalarna cirka 4,5 miljarder kronor om året – och 200 000 personer är folkbokförda på felaktig adress.

Samtidigt saknar kommunerna viktiga verktyg för att kunna stävja fuskandet, skriver Niklas Wykman (M) och Oliver Rosengren (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Bidrag går till bedragare i stället för behövande. Det krävs kraftfulla åtgärder mot fusk och bedrägerier, därför föreslår vi nu reformer som stärker kommunernas befogenheter i arbetet mot fusk och felaktigheter.

Idag är det relativt enkelt att folkbokföra sig på någon annans adress. 

I fall efter fall folkbokför sig personer hos andra, trots att de inte på något vis är förknippade med varandra.

Genom att ange falska folkbokföringsuppgifter – att flera personer är skrivna på samma adress utan att bo där, eller att en och samma person är skriven på flera adresser – uppstår möjlighet att begå bidragsbrott eller underlätta för annan kriminell verksamhet.

4,5 miljarder kronor

Närmare nio miljarder kronor, eller var tjugonde bidragskrona, betalas ut på felaktig grund. 

Enligt Delegationen för korrekta utbetalningar beror 75 procent på fel av den sökande, varav cirka två tredjedelar är medvetna. 

Bedrägeri i bidragssystemen kostar alltså skattebetalarna och välfärden cirka 4,5 miljarder kronor.

Kommunerna är en underutnyttjad resurs i arbetet mot fusk.

Det är en konsekvens av att kommunerna är förhindrade från att bidra.

Föreslår nya åtgärder

Socialtjänsten var fram till nyligen förbjuden att underrätta andra myndigheter vid misstänkt bidragsbrott, men efter ihärdig kamp har Socialdemokraterna till slut gett vika och gått med på att förändra lagen. 

Flera laghinder kvarstår dock, och till exempel betalas fortfarande cirka 2,5 procent av försörjningsstödet ut till personer som fuskar sig till pengarna.

För att minska fusket behöver kommunerna verktyg och vi föreslår därför:

Anmälningsplikt för socialtjänsten

Statliga myndigheter är skyldiga att underrätta Skatteverket vid misstanke om felaktigheter i folkbokföringen, men kommunernas socialtjänster är i stället tvingade att blunda för fusk. Inför anmälningsplikt för socialtjänsten vid misstanke om fel i folkbokföringen.

Ge kommunerna tillgång till LMA-registret

Socialtjänsten har tillgång till en databas med inkomstuppgifter (SSBTEK). Numera finns tillgång till asylsökandes identitetshandlingar, men inte till uppgifter om bidrag. Så kallad LMA-ersättning eller dagersättning är det bidrag asylsökande får i väntan på asylbeslut. Socialtjänsten behöver få direkttillgång till information om bidragsutbetalningar till asylsökande.

Stötta kommunerna i arbetet mot bidragsfusk

Noggrann kontroll vid bidragsansökan och särskilda bedrägeriutredare är exempel på lokala åtgärder som finns i flera kommuner. Möjlighet att göra oanmälda hembesök har efterfrågats under lång tid. Regeringen behöver uppdra åt Ekobrottsmyndigheten att ta fram rekommendationer på de bästa kommunala åtgärderna mot bidragsfusk och framgångsrika samarbeten mellan statliga myndigheter och kommuner.

Ny bidragsbrottsenhet

I riksdagen har vi lagt förslag om att göra folkbokföringen mer tillförlitlig, öka kontrollerna och stärka myndigheternas arbete för att förhindra fusk. Till exempel behövs en bidragsbrottsenhet på Försäkringskassan. 

Att göra det svårare att felaktigt folkbokföra sig på någon annans adress skulle spara samhället både tid och pengar. 

Det är rimligt att begränsa hur många som får vara skrivna på samma adress och förhindra att personer kan skriva sig på andras adresser utan medgivande.

För en vanlig svensk kommun rör det sig om miljontals kronor som går till bedragare

Regeringen måste skyndsamt vidta åtgärder, annars behöver riksdagen ta initiativ till en folkräkning.

Det ska vara ordning och reda i folkbokföringen. 

För en vanlig svensk kommun rör det sig om miljontals kronor som går till bedragare – pengar som i stället borde stannat kvar hos skattebetalarna eller använts till välfärden. 

Lag och ordning behöver tryggas, annars riskerar vi att befästa omfattande parallellsamhällen. 

Därför behöver bidragsbrotten bekämpas.

 

Av Niklas Wykman (M)

Skattepolitisk talesperson

Oliver Rosengren (M)

Kommunalråd, Växjö