Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidragen gör att vissa hellre är arbetslösa

Daniel Jahnson, nationalekonom.Foto: Privat
Företagaren Rose-Marie Stedt Johansson.Foto: Privat

Vidlyftiga bidrag gör det olönsamt för många att gå från bidrag till låglönejobb.

Skillnaden mellan att leva på arbetslöshetsersättning och att jobba som lokalvårdare motsvarar en timlön om 26 kronor, skriver nationalekonomen Daniel Jahnson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Städföretagaren Rose-Marie Stedt Johanssons företag skulle kunna växa med 30 procent – om hon kunde rekrytera lokalvårdare, berättar hon på Expressen Debatt.

När ett rekryteringsföretag samlat ihop 30 arbetslösa personer för en rekryteringsträff dök ingen upp. Vid ett annat tillfälle var nio anställningsintervjuer inbokade, en person dök upp.

Det är inte särskilt överraskande att arbetslösa skyr arbeten som lokalvårdare. Arbetslösa liksom andra påverkas av ekonomiska incitament. Vidlyftiga bidrag i kombination med höga skatter gör det olönsamt för många att gå från bidrag till låglönejobb.

En lokalvårdare tjänar cirka 21 000 kronor per månad, motsvarande 16 500 kronor efter skatt. Skillnaden mellan att leva på arbetslöshetsersättning och att arbeta som lokalvårdare motsvarar en timlön om 26 kronor.

 

LÄS MER: Ingen tycks vilja ha ett "enklare jobb" i dag

 

Enligt Riksdagens utredningstjänst uppgår de totala bidragen för en ensamstående förälder med två barn som inte arbetat under de fem senaste åren till 21 500 kronor per månad. Bidragen beskattas inte.

Den ensamstående mor med två barn som börjar arbeta heltid som lokalvårdare i stället för att leva på försörjningsstöd får marginellt förändrad ekonomisk levnadsstandard.

Ovanstående exempel illustrerar en av slutsatserna i Långtidsutredningen från 2011: stora grupper förlorar, alternativt tjänar väldigt lite, på att gå från bidrag till jobb. Det är därför olyckligt att regeringen valt att höja arbetslöshetsersättningen och därmed gjort det mindre lönsamt att arbeta för stora grupper.

 

LÄS MER: Jag tar gärna ett "enklare jobb"

 

Det är omoraliskt att staten genom vidlyftiga bidrag, drakoniska skatter och otillräcklig kontroll över att de som är arbetslösa tar de jobb som erbjuds signalerar att det är okej att leva på andra. Det är orimligt att stora löntagargrupper ska försörja personer som avstår arbete för att det är olönsamt.

Få väljer att arbeta om de medför sämre ekonomisk levnadsstandard eller marginellt förbättrad inkomst. För att underlätta rekryteringen av lokalvårdare för Rose-Marie Stedt Johansson och andra städföretagare måste reservationslönen (den lägsta lön en person är villig att arbeta för) sjunka för arbetslösa.

Reservationslönen kan sänkas genom att göra det mer lönsamt att arbeta och mindre fördelaktigt att leva på bidrag. Nödvändiga åtgärder är sänkta inkomstskatter på arbete, lägre bidragsnivåer och bättre kontroll på att arbetslösa verkligen står till arbetsmarknadens förfogande.

 

Daniel Jahnson

Nationalekonom, doktorand vid Uppsala universitet, passiv medlem i Moderaterna