Kommunismens brott får inte glömmas bort, menar Kjell Albin Abrahamsson.
Kommunismens brott får inte glömmas bort, menar Kjell Albin Abrahamsson.

Bibliotekarierna som ljuger om kommunismens brott

Publicerad
Uppdaterad
* Svenska skolbarn vet inte vad Gulag representerar.
I inget annat europeiskt land är det så accepterat att förneka kommunismens brott som i Sverige.
* Det anser KJELL ALBIN ABRAHAMSON.
Han skriver: "Det är alldeles självklart att kommunismens brott måste uppmärksammas mer. Speciellt i Sverige."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I Biblioteksbladet (05/2007) finns en artikel som skulle kunna förbigås eftersom den är så illa skriven. Dock är den ytterligare ett bevis på att i inget annat europeiskt land är det så legitimt att förneka kommunismens illdåd som i Sverige.
Två skolbibliotekarier, Jonas Aghed och Juan Vega, på Brännkyrka gymnasium i Hägersten finner ”oroväckande” tecken i tiden: ”en högerlobbying med mcarthyistiska förtecken”. Det hemska som sker är att det finns människor som vill sprida upplysning om kommunismens brott.
Varför denna upprördhet? Enligt en färsk Demoskopundersökning vet 95 procent av de svenska skolbarnen vad Auschwitz står för. Det är bra, men siffran ska upp till 100 procent. Däremot är det oroväckande att 90 procent av eleverna inte vet vad Gulag representerar.

Aghed & Vega vägrar inse att Sovjetunionen tvingade länderna i Östeuropa att ersätta ett människovidrigt system (nazismen) med ett annat (kommunismen). Sådana påpekanden är för Aghed & Vega ”rent befängda”.
Om vi tittar enbart på sovjetiska medborgare så dödades 32 miljoner människor av kommunismens politiska repressalier. Siffran är inte framtagen av Per Ahlmark utan framräknad av den officiella ryska regeringskommission som presidenten Vladimir Putin tillsatte. Slavisten Staffan Skott, Sveriges störste expert på kommunismens illgärningar, anser – med stöd av utländska forskare – att under 1900-talet har kommunismen dödat 150 miljoner människor runtom i världen. Siffran kan jämföras med de 40 miljoner människor som dödats under 1900 talets alla krig. Det är alldeles självklart att kommunismens brott måste uppmärksammas mer. Speciellt i Sverige.

Personligen är jag helt emot att regeringar beställer fram historieböcker, jag är därmed också emot Forum för levande historia hur kunnig och välmenande dess verksamhet än må vara. Jag litar på våra historiker vid universiteten. Aghed & Vega har en mer flexibel hållning. De anser nämligen att det var bra att regeringen Persson gav ut boken ”…om detta må ni berätta…” om nazismens brott. Däremot var det fel av regeringen Reinfeldt att ge Forum för levande historia i uppdrag att göra en liknande informationsinsats om kommunismen, en sådan skrift kommer att ”vrida svenska skolelevers historiesyn åt höger”.
”Som offentliganställda skolbibliotekarier med ansvar för medieinköp och informationsvägledning av elever” lovar de politiska kommissarierna Aghed & Vega att en skrift om kommunismens brott ”kommer inte över det här bibliotekets tröskel”. Basta!

Har bibliotekariernas åsikt stöd av Kulturnämnden och skolledningen på Brännkyrka gymnasium? Vem ser till att eleverna vid Brännkyrka gymnasium har tillgång till standardverk om kommunismens brott? Finns böcker av Anne Applebaum, Robert Conquest, Stéphane Courtois, Staffan Skott och Arkadij Vaksberg på det vänsterpolitiserade biblioteket? Bibliotekarierna Aghed & Vega visar däremot upp en rent stalinistisk dogmatism, böcker ska förbjudas innan de ens har skrivits. Med sin halvtidshumanism (att värna om nazismens men inte om kommunismens offer) loskar Aghed & Vega halva Europas befolkning rakt i ansiktet, nämligen de människor som tvingats leva under den kommunism som Aghed & Vega förskonats ifrån.

KJELL ALBIN ABRAHAMSON
Kjell Albin Abrahamson är utrikeskorrespondent och författare. Många år i det kommunistiska Sovjetunionen och Polen har gjort honom immun mot marxistiska teoribildningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag