Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bete dig inte som en mulla, Hanif Bali

I det här landet får du helt enkelt acceptera att andra individer nyttjar sin frihet, till exempel för att be i en buss, skriver Menekse Mermer.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Menekse Mermer är socialsekreterare och debattör.

Hanif Bali anser att islam är en ideologi som är farlig i det offentliga rummet. Jag anser att en riksdagsledamot med en stor följarskara som konsekvent sprider förakt mot muslimer är betydligt farligare än den man som ber i en buss, skriver Menekse Mermer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Om vi i det svenska samhället ska se till att de som invandrar hit lär sig våra humana värderingar, som exempelvis religionsfrihet och jämställdhet, kan vi själva inte särbehandla någon individ eller grupp i vårt samhälle. Vi måste in i det sista vara konsekventa. 

Kära Hanif Bali, på grund av den svenska toleransen blir jag och miljoner i vårt samhälle så illa tvungna att lyssna på ditt muslimförakt och dina uppmaningar till mobbning. I veckan kunde vi till exempel läsa på ditt öppna Facebook-konto att ”social intolerans är den bästa metoden att hålla religionen i schack”. 

Och du har rätt till dina åsikter och din yttrandefrihet i ett land som Sverige, till skillnad från i ditt ursprungsland Iran. Där saknades alla de mänskliga rättigheter som ger oss möjlighet att ens ha den här debatten. Och jag fördömer Irans hållning med varje cell som jag består av. 

Vilken politiskt islamist i Sverige har samma makt att sprida intolerans och omänskliga värderingar som du?

I det här landet, som du flytt till, har du däremot all rätt att samexistera med andra i samhället. Men trots din frihet använder du en retorik som lånad från mullorna i Iran. Du torrlägger den brunn som släcker din törst. 

Men i det här landet får du helt enkelt acceptera att andra individer också nyttjar sin frihet.

Falska nyheter

Du anser att islam är en ideologi som är farlig i det offentliga rummet. Jag anser att du, som dessutom är riksdagsledamot, tillsammans med din svans är betydligt farligare än den man som under sin rast ber i en buss. Du missar inget tillfälle, strax innan handlade det om den busschaufför som påpekade klädseln på en ung dam i en annan buss, där du snabbt fick det att handla om att det var religiöst motiverat, ”Al Malmö”, något som bussbolaget sedan förnekade. 

Med dina 110 000 följare på Facebook och andra sociala medier når du med ditt intoleranta budskap ut till miljoner människor och lyckas göra lokalnyheter till riksnyheter. Du visar heller ingen som helst ånger eller empati över att du sprider falska nyheter om en och samma grupp, muslimer.

Du påstår att det pågår en normalisering och en islamisering i Sverige. Vilken politisk islamist i Sverige har samma makt att sprida så mycket intolerans och omänskliga värderingar som du? 

Vilka ska vi döma mest?

Du uppger ditt familjetrauma som orsak till din rädsla och påstår att du är rationell då islam är farligt, det har din familj och din släkt erfarit i Iran. Du är lika rationell som den som är rädd för en bilägare efter att ha mist sin familj i en bilolycka. 

Historiskt är det främst fascismen i Europa som har skördat miljoner offer, homosexuella, judar, romer. Miljarder människor har avrättats, genomlidit folkmord på grund av alla möjliga ideologier sedan människans existens. Ska vi döma alla ortodoxa katoliker för fenomenet femicide i Sydamerika? Ska vi döma samtliga kristna för den könsstympning som sker i Afrika? Ska min mor, Muhammed i Malmö och Fatima i Rinkeby stå till svars för dina obearbetade trauman? 

Vad har min mor eller någon annan muslim i Sverige med det att göra?

För övrigt är jag mycket nyfiken på om Moderaterna står bakom Hanif Balis utspel? Moderaterna i dag, som tappat en tredjedel av väljarstödet sedan 2012, har med ”stängda hjärtan” förvandlats till ett oseriöst politiskt parti som i otakt desperat dansar efter en högerpopulistisk pipa.  


Av Menekse Mermer

Socialsekreterare och debattör