Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Betänketiden är slut för Löfven och Borg"

Stefan Fölster är chefekonom för Svenskt Näringsliv och aktuell med boken "Sverige har blivit en fet katt".
Foto: Ylwa Yngvesson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Vad sägs om 8 300 kronor mer i månaden?"

Nej, jag menar inte att du ska köpa en skraplott. Jag menar att du har mycket mer makt än så! Du kan vara den som sätter press på politikerna så att de lovar dig dyrt och heligt att skapa bättre villkor för företagen - så att du får mer pengar i plånboken för din familj.

Du bestämmer om det blir nit eller vinst.

Jag har räknat ut vad det betyder för din ekonomi om vi tillsammans ställer krav på våra regeringar att energiskt skapa bättre jordmån för dem som vill starta och driva växande företag, alternativt väljer en regering som är nöjer sig med det som är. Skillnaden är mycket stor. Inte främst för statskassan. Utan för dig.

Det handlar om konkreta saker. En ny gruva i Svappavaara måste läggas ner igen enbart till följd av att byråkraterna är oense om hur miljötillståndsansökan ska utformas. Mindre företag i Sverige betalar dubbelt så mycket skatt som i Tyskland, där industrin nu växer mycket snabbare. Företag som tvingas dra ner får inte behålla de mest kompetenta. Och utbildningssystemet prioriterar inte kompetens som företagen behöver.

Hur stor roll spelar alla dessa bromsklossar? Nu finns faktiskt svar. De internationella ekonomiska organisationerna OECD och IMF har sammanställt forskning om effekterna av ett bättre företagsklimat. Med denna som grund har jag kunnat räkna ut vad ett nytt ambitiöst paket av reformer för bättre företagsklimat betyder för dig och mig.


En satsning på företagsklimat kan få ekonomin att växa med minst 7 procent fram till 2020. För en familj med två barn skulle det betyda hela 100 000 kronor mer om året, eller drygt 8 000 kronor i månaden.


Skillnaden mellan lotteri och reformer är att det inte "plötsligt" händer i politikens värld. Snarare är det så att förändringar får genomslag på ditt bankkonto först fem till tio år senare. Det hästjobb som gjordes i slutet av 90-talet för att stötta företagen ger frukt ända in i nutid, och det som gjordes efter regeringsskiftet 2006 gynnar oss i dag.

Under 2007 genomfördes hela 26 reformer som var bra för företagen, enligt min genomgång. Det har bidragit till att det nu går rätt bra för Sverige. Det har blivit lättare att starta företag och anställa. Svenskarna arbetar mer och inkomsterna har ökat. Vi har fått det bättre.


Dessvärre har det blivit stiltje för förbättringar av företagsklimatet. Förra året genomfördes knappt någon reform som var positiv för svenska företag, utan i stället tillkom fem som påverkar företagsklimatet i negativ riktning. Det här kanske inte märks just nu, men kommer att synas i plånboken om några år.

Allt hänger inte på regeringen. Även oppositionen tycks ha ett ambivalent förhållande till företagsamhet. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har profilerat sig som en större vän av näringsliv och industri än sin föregångare,. Men än så länge finns få konkreta förslag på förbättringar. I stället oroas företagen av hoten om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, minskade rot- och rutavdrag, återinförd krogmoms och höjd inkomstskatt.


Om oppositionen menar allvar med att stärka Sveriges långsiktiga tillväxt räcker det inte med att hänvisa till politiska förslag som ska komma i framtiden. I dessa tider med turbulens i vår omvärld är behovet av ansvarstagande och konkreta åtaganden viktiga här och nu.

Ska Sverige vara en fet katt, hyfsat välmående men nöjd med det som är. Om du tycker det är bra nog som det är, kommer politikerna att tycka det också. Så vad tycker du?

Fråga alliansen om den inte gick till val på idén att ett starkt näringsliv leder till att fler kan arbeta? Har finansminister Anders Borg glömt det löftet? Om inte, varför har tempot i reformerna sänkts?


Om oppositionspartierna försämrar företagens villkor, hur ska det då finnas pengar till allt de lovar oss? Vem ska anställa de unga om näringslivet inte går bra - de kan inte gå i skola för evigt? Vad har de tänkt göra om de kommer till makten efter nästa val?

Nitlott eller högsta vinsten? I lotteriernas värld är det slumpen som bestämmer, men i politikens värld är det du.


Stefan Fölster är chefekonom för Svenskt Näringsliv och aktuell med boken "Sverige har blivit en fet katt".

FAKTA

"Förra året genomfördes knappt någon reform som var positiv för svenska företag.