Bestäm er om SD nu – eller gå skilda vägar

Alliansen har blivit som ett äktenskap som passerat bäst före-datum. Det visas upp för omvärlden, men inuti är det tomhet och frustration som råder, skriver debattörerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Skribenterna från Medborgerlig samling har alla varit verksamma i Allianspartier. Pia Rundkvist är tidigare L-politiker.
Daniel Claesson är före detta M-politiker.
Edward Nordén är tidigare C-politiker.
Fredrik Sander är tidigare KD-politiker.

Ett krampaktigt fasthållande vid ett dåligt äktenskap är en dödsdömd strategi.

I stället för att säga att de har olika uppfattningar om SD bluffar Alliansen och hävdar att frågan inte spelar någon roll, skriver fyra företrädare för Medborgerlig samling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. De rödgröna har mot alla odds och trots interna konvulsioner lyckats hanka sig fram genom mandatperioden. Det parlamentariska läget har varit komplicerat, men Löfven har lyckats hålla ihop regeringen.

Samtidigt har oppositionen varit ytterst svag. Alliansen inledde mandatperioden med den katastrofala Decemberöverenskommelsen. Efter Löfvens hot om extraval fick han Alliansen att lägga sig platt. Även om överenskommelsen inte längre gäller enligt Alliansens företrädare, fungerar den fortfarande i praktiken. Varken Centern, Liberalerna eller Kristdemokraterna har vågat riskera sina platser och Moderaterna har inte velat se en spricka i Allians-bygget.

I vilket land kan en regering som riskerar rikets säkerhet sitta kvar utan problem? Svaret är ett land som inte har en fungerande opposition.

Räddhågsenheten framgick återigen i somras i samband med misstroendeomröstningen efter IT-skandalen i Transportstyrelsen. Alliansen vill inte hamna i en situation där de måste överta regeringsmakten. I vilket land kan en regering som riskerar rikets säkerhet sitta kvar utan problem? Svaret är ett land som inte har en fungerande opposition.

Vad är det för en opposition som inte vill regera, kan man undra.


LÄS MER: Slå ihop alliansen till ett enda parti 


Det finns ingen plan för regeringsfrågan

Tydlighet, konsekvens och parlamentariskt handlag har varit sorgligt frånvarande hos Allianspartierna. Ena dagen ska de fälla budgeten, för att nästa dag hålla hårt på processen och ramverket. Sedan vill de sparka ut enskilda ministrar, för att därefter backa och "ta ansvar". Plötsligt öppnar de för samtal med Sverigedemokraterna, men när det kritiseras vill de absolut inte göra det.

All denna cirkus bottnar egentligen i regeringsfrågan. Alliansen har inte någon gemensam plan för hur en regering bestående av dem själva ska kunna få stöd i Riksdagen. De är oeniga om de ska söka stöd hos Sverigedemokraterna eller inte. Men i stället för att säga att de har olika uppfattningar – vilket väljarna då skulle kunna ta ställning till – bluffar de och hävdar att frågan inte spelar någon roll. Allt för att inte visa någon spricka i Allians-bygget. Den fina fasaden har blivit viktigare än en öppen och rak relation till väljarna.


LÄS MER: Åkesson om M:s flyktingpolitik: "Ett fult sätt att locka väljare på" 


Alliansen dör om blockgränsen suddas ut

Självklart är frågan om förhandlingar med Sverigedemokraterna relevant. Är man emot det behöver en annan majoritet bildas över blockgränsen och då blir det i praktiken omöjligt att hålla samman Alliansen. Att låtsas som att denna problematik inte existerar blir bara löjligt.

Det parlamentariska läget har förändrats i Sverige. Ingenting tyder på att denna situation försvinner efter höstens val. Därför behöver Alliansen ge besked i regeringsfrågan.

Alliansen 2018 är inte alls samma sak som 2004.

Frågan är om det överhuvudtaget finns någon Allians i dag. Partierna kör sina egna vägar och det finns en uppenbar misstro mellan dem.

Dagens politiska utmaningar måste hanteras utifrån de förutsättningar som råder i dag. Ett krampaktigt fasthållande vid Alliansen som koncept trots att innehållet framstår som alltmer ihåligt är en dödsdömd strategi.

Allianspartierna kör sina egna race

Frågan är om det överhuvudtaget finns någon Allians i dag. Partierna kör sina egna vägar och det finns en uppenbar misstro mellan dem. Pliktskyldigt har de ändå gemensamma framträdanden och försöker hålla god min.

Alliansen har blivit som ett äktenskap som passerat bäst före-datum. Det visas upp för omvärlden, men inuti är det tomhet och frustration som råder.

Det här spelet för gallerierna och de oklara beskeden från Alliansen bådar inte gott.

Risken är att Löfven och hans rödgröna regering får mandat att styra landet i fyra år till. Därför behövs ett nytt alternativ, Medborgerlig Samling, som kan samla den besvikna borgerligheten som finns där ute.


Av Pia Rundkvist (MED) 

Tidigare L-politiker

Daniel Claesson (MED)

Tidigare M-politiker

Edward Nordén (MED)

Tidigare C-politiker

Fredrik Sander (MED)

Tidigare KD-politiker