Karin Berg Foto: Privat.Karin Berg Foto: Privat.
Karin Berg Foto: Privat.
Karin Bergs ring. Foto: Privat.Karin Bergs ring. Foto: Privat.
Karin Bergs ring.  Foto: Privat.

Beslutet kunde ha tagits av Hitler själv

Publicerad

Det danska beslutet som möjliggör att ta smycken från flyktingar när de söker asyl är ett beslut så cyniskt vidrigt att det kunde ha tagits av Hitler själv, skriver läraren Karin Berg.

Denna ring är mitt värdefullaste smycke. Skulle jag sälja den skulle jag förmodligen få ett par tusenlappar, pengar som inte ens skulle täcka min familjs uppehälle en vecka. Trots det är ringen det dyraste smycke jag äger.

Ringens guld är hämtat från länken jag fick av farmor när jag föddes. Från armbandet jag fick av mamma vid konfirmationen och örhängen jag ärvt av en nära släkting.

 När vi skulle gifta oss valde jag att använda mig av smycken jag fått av de som står mig nära, men som jag inte längre använder, för att skapa ett symboliskt smycke där mina nära alltid finns med mig.

Om någon skulle ta detta smycke ifrån mig är det detta affektionsvärde de skulle ta. Minnen från min barndom, min familj och symbolen för den familj jag själv skapat.

 

I veckan beslutade den danska riksdagen att införa den så kallade smyckeslagen. Myndigheterna i Danmark har numera rätt att stjäla minnen och symboler för viktiga livshändelser från människor som flytt, som förlorat sitt hem, sitt land och förmodligen också nära och kära.

Detta för att få ut en tusenlapp eller två som kompensation för att dessa utsatta ska få söka asyl.

Till sitt försvar påstår de danska politikerna att de så klart inte kommer ta några personliga saker, att de naturligtvis inte kommer ta smycken med affektionsvärde, men vem ska avgöra vilket smycke som är personligt och vilket som inte är det?

Danmark har passerat en otäck gräns i och med beslutet. Att beslagta personliga värdesaker är bortom all anständighet. Beslutet är ett beslut så cyniskt vidrigt att det kunde ha tagits av Hitler själv.

 

Karin Berg

Gymnasielärare

En kortare verion av denna text publicerades först på Karin Bergs Facebooksida.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag