David RexvidDavid Rexvid
David Rexvid
Kvinnor från svenska delegationen i slöja. Foto: Anna-Karin Nilsson.Kvinnor från svenska delegationen i slöja. Foto: Anna-Karin Nilsson.
Kvinnor från svenska delegationen i slöja.  Foto: Anna-Karin Nilsson.

Beslöjad regering ett slag i ansiktet mot förtryckta kvinnor

Publicerad

Regeringens beslut att låta minister Ann Linde bära slöja i Iran kan inte tolkas på annat sätt än att regeringen hissar vit flagg inför islamisters hat mot kvinnor, skriver Devin Rexvid.

Den svenska  regeringsdelegationens besök i Iran, där kvinnliga delegater tog på sig  slöja, har utlöst starka reaktioner både i Iran och här hemma. Kärnan i kritiken är att beslöjade kvinnliga delegater är i strid med en feministisk regering och dess feministiska utrikespolitik.  Handelsminister Ann Linde har sagt att hon bara följt den iranska lagen om slöjtvång och att den svenska delegationen utan slöja enbart skulle bestått av män. Kritiken slår hon ifrån sig som ett uttryck för  främlingsfientlighet och dumhet. Som en person som för 21 år sedan  tvingades lämna Iran bland annat på grund av mitt engagemang i kvinnokampen ser jag  en rad problem med detta statsbesök.    

Besöket ser jag som ett  hårt slag i ansiktet på dem som i decennier slagits för att störta  mullornas brutala diktatur. Att en feministisk regering, som den  humanitära stormaktens nya ansikte, går med på att kvinnliga delegater  antingen måste ta på sig slöja eller skolka, rimmar illa med dess  feministiska anspråk. Än värre utgör de kvinnliga delegaternas  beslöjning ett politiskt långfinger mot iranskornas 37-åriga kamp mot  obligatorisk hijab. Ett hån mot iranskor som liksom kvinnor i andra  islampräglade länder betalar ett högt pris för att återvinna sin  mänsklighet.

 

LÄS MER: Nej, slöjan är inte ett verktyg för förtryck 

 

Hur kan den feministiska  regeringens påståenden om att de fört dialog med mullorna om kvinnors  rättigheter tas på allvar av iranskor och kritiker på hemmaplan, när svenska toppolitiker påtvingas slöja? När de måste representera sitt kön och dölja sin professionalitet under slöjan? Förstår Ann Linde vad  regimen gör med kvinnor i Iran för att upprätthålla sitt slöjtvång när hon som svensk delegat måste täcka sin skam - det vill säga sin kvinnliga kropp?  Vet hon att iranskor i drygt 37 år trakasserats av regimens  sedlighetspoliser, fått syra i ansiktet på grund av slöjvägran, fått sitt synliga hår bortklippt, arresterats och torterats? 

Vet hon att hon har brutit  mot andra sharialagar som gäller i Iran? Enligt iransk lag får en  kvinna inte resa utan manlig beskyddare i form av make, far eller bror  eller deras tillstånd. En ensam kvinna får inte vistas på hotell. Nu vet  jag inget om de kvinnliga delegaternas samlevnadsformer men en kvinna  som inte ingått äktenskap men har sexuellt umgänge med en man, till exempel i  ett samboförhållande, döms i Iran till spöstraff.    

 

LÄS MER: Wallströms politik är inte feministisk 

 

Vet Ann Linde och de andra  i delegationen att Iran liksom Saudiarabien har könsseparata skolor och universitet, att kvinnliga lärare inte får undervisa i pojkskolor, att  manlig räddningspersonal inte får undsätta kvinnliga katastrofdrabbade,  att kvinnor inte släpps in på idrottsarenor, att äktenskapsbryterskor  stenas till döds, att hustruaga är legaliserad, att det är lagligt med  bortgifte av 9-åriga flickor, att kvinnor tvingas in i polygami, att  mannen har ensamrätt till skilsmässa, att två kvinnors vittnesbörd  räknas som en mans och att en mans arvsandel motsvarar två kvinnors, att  politiska fångar som är oskulder måste våldtas för att de inte ska komma  till himmelen efter avrättningen? Att teckna handelsavtal med en sådan  brutal och misogyn regim innebär att den feministiska regeringen legitimerar regimen i Iran. De kvinnliga delegaternas och iranskornas  värdighet samt fri- och rättigheter har varit det billigaste  förhandlingskortet för regeringen och svenskt näringsliv för att rodda hem sitt handelsavtal.    

De kvinnliga delegaternas och iranskornas värdighet samt fri- och rättigheter har varit det billigaste  förhandlingskortet för regeringen och svenskt näringsliv för att rodda hem sitt handelsavtal.   

Att som delegater för en  feministisk regering ta på sig slöja innebär att ge vika för en ideologi  som inte tror på kvinnans rätt att göra något annat än att täcka sig,  föda barn och tillfredsställa makens drifter. Trots Ann Lindes försök  att rättfärdiga sitt och de andra kvinnliga delegaternas slöjbärande,  kan deras beslut att sätta på sig slöjor på sig, inte tolkas på annat sätt än att de hissar vit flagg inför islamisters misogyni.    

Iran liksom Saudiarabien  har haft råd att köpa västerländska statsföreträdares tystnad om och  legitimering av de förbrytelser som dessa två regimer gör sig skyldiga  till. Annars är det svårt att förstå hur den feministiska regeringens  delegater tar på sig slöja. Byt bara ut kön mot hudfärg och den iranska  regimen mot apartheidens Sydafrika! Skulle den sittande regeringen besökt Sydafrika om apartheidregimen hade ställt krav på att mörkhyade  delegater måste välja emellan att sitta i separata rum eller stanna  hemma i Sverige? 

 

Devin Rexvid

Projektledare "STOPP" på uppdrag av Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF)    

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag