Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beskydda barnen från Hedborgs styrande

"Regeringens utredare Anna Hedborg tycker att man borde förbjuda folk att ta obetalda dagar under föräldraledigheten, av jämställdhetsskäl." Foto: Roger Vikström

Regeringens utredare Anna Hedborg tycker att man borde förbjuda folk att ta obetalda dagar under föräldraledigheten, av jämställdhetsskäl.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag kommenterade detta i Aktuellt i torsdags, samt skrev ett blogginlägg och reaktionerna har varit många. Samtliga har den chockerande åsikten – vi vill bestämma om våra liv själva.

Att människor tar ledigt för att vara med sina barn på egen bekostnad kan bara betraktas som ett problem av någon som bara ser systemet och inte människorna.

Men tyvärr blir detta den logiska fortsättningen på den kvoteringsdebatt som förts av människor som gillar social ingenjörskonst. När kvotering inte räcker ska man förbjuda människor att göra saker utan ersättning. Även om det är något bra.

 

Pappor tar idag ut i snitt 3,5 månader men tar ut ersättning för 2 månader. Och deras uttag har ökat med 130 procent sedan 2000, utan kvotering. Detta visar tydligt att vi knappast behöver mer politisk styrning utan mindre.

Vad blir då konsekvensen av ett förbud? Ska staten bötfälla olydiga föräldrar som prioriterar sina barn? Dra in föräldrapenningen? Och resultatet av ett förbud blir att majoriteten av bebisarna börjar förskola vid 12 månaders ålder. Allt i jämställdhetens namn.

Samhället kommer inte bli bättre av personer som Hedborg tillåts detaljstyra folks liv. Utan sämre. Vill vi göra en insats för jämställdheten ska vi fokusera på varför majoriteten av kvinnorna fortfarande arbetar på låglönejobb i offentlig sektor.

 

Inte förbjuda folk att satsa på sina barn.

 

 

Rebecca Weidmo Uvell

är liberal debattör