"Regeringens utredare Anna Hedborg tycker att man borde förbjuda folk att ta obetalda dagar under föräldraledigheten, av jämställdhetsskäl." Foto: Roger Vikström
"Regeringens utredare Anna Hedborg tycker att man borde förbjuda folk att ta obetalda dagar under föräldraledigheten, av jämställdhetsskäl." Foto: Roger Vikström

Beskydda barnen från Hedborgs styrande

Publicerad

Regeringens utredare Anna Hedborg tycker att man borde förbjuda folk att ta obetalda dagar under föräldraledigheten, av jämställdhetsskäl.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag kommenterade detta i Aktuellt i torsdags, samt skrev ett blogginlägg och reaktionerna har varit många. Samtliga har den chockerande åsikten – vi vill bestämma om våra liv själva.

Att människor tar ledigt för att vara med sina barn på egen bekostnad kan bara betraktas som ett problem av någon som bara ser systemet och inte människorna.

Men tyvärr blir detta den logiska fortsättningen på den kvoteringsdebatt som förts av människor som gillar social ingenjörskonst. När kvotering inte räcker ska man förbjuda människor att göra saker utan ersättning. Även om det är något bra.

 

Pappor tar idag ut i snitt 3,5 månader men tar ut ersättning för 2 månader. Och deras uttag har ökat med 130 procent sedan 2000, utan kvotering. Detta visar tydligt att vi knappast behöver mer politisk styrning utan mindre.

Vad blir då konsekvensen av ett förbud? Ska staten bötfälla olydiga föräldrar som prioriterar sina barn? Dra in föräldrapenningen? Och resultatet av ett förbud blir att majoriteten av bebisarna börjar förskola vid 12 månaders ålder. Allt i jämställdhetens namn.

Samhället kommer inte bli bättre av personer som Hedborg tillåts detaljstyra folks liv. Utan sämre. Vill vi göra en insats för jämställdheten ska vi fokusera på varför majoriteten av kvinnorna fortfarande arbetar på låglönejobb i offentlig sektor.

 

Inte förbjuda folk att satsa på sina barn.

 

 

Rebecca Weidmo Uvell

är liberal debattör

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag