Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskatta köttet hårdare – gör oss till vegolandet

Genom riktade stöd till den som vill ställa om till ekologisk eller växtbaserad produktion kan svenska bönder möta framtiden med tillförsikt istället för magknip, skriver debattörerna.
Foto: Adobe Stock
David Ling, språkrör Grön ungdom.
Linn Borseman, Grön ungdom.
Sara Bergengren, Grön ungdom.
Julius Rosenlund, Grön ungdom.

I hela västvärlden finns en stark trend mot mer vego. Det är bra, men politiken sackar efter. Vi vill att Sverige ska vara världsledande på växtbaserad mat, men då krävs en aktiv politik. 

Vi behöver Jordbruksklivet, skriver David Ling, Linn Borseman, Sara Bergengren och Julius Rosenlund, Grön ungdom inför helgens partikongress.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Svenskar äter för mycket kött. Det är inte bara dåligt för den egna hälsan, utan också ohållbart. Köttproduktion orsakar stora utsläpp av växthusgaser, men skapar också en rad andra negativa konsekvenser för miljön. Men det finns en ljusning: sedan toppnoteringen 88,4 kg per person 2016 har inte bara den totala köttkonsumtionen i Sverige minskat till 78,6 kg förra året, vi har samtidigt ökat andelen svenskt kött på tallriken. Den minskningen har skett helt utan politik - och det är det dags att ändra på.

Så fungerar Jordbruksklivet

Bönder i Sverige har det tufft. Under de senaste 30 åren har antalet gårdar och bönder minskat kraftigt, samtidigt som de gårdar som finns kvar vuxit över alla bräddar. Svenskt jordbruk har genomgått en industrialisering, där marginalerna är små och den som vill hänga med i matchen ständigt måste expandera. Många bönder har enorma investeringar i maskiner, djur och fastigheter som inte enkelt låter sig ställas om till något mer hållbart. Sveriges bönder behöver en ärlig chans. Vi är övertygade om att många bönder vill möta den nya växtbaserade marknaden och vara en del av klimatomställningen.

Den som smutsar ner ska också betala för sig – animaliska produkter måste beskattas på ett rättvist sätt i förhållande till sina utsläpp.

Så hur löser vi detta? Vårt svar är lika självklart som enkelt: Jordbruksklivet. På samma sätt som staten genom Klimatklivet och Industriklivet stöttat omställningsprojekt runtom i landet måste vi också stötta de bönder som vill leda vägen mot ett hållbart jordbruk. Genom riktade stöd till den som vill ställa om till ekologisk eller växtbaserad produktion kan svenska bönder möta framtiden med tillförsikt i stället för magknip.

Vid sidan av omställningen av matproduktionen behöver vi också en politik som tar itu med köttets klimatpåverkan. Utvecklingen som skett de senaste åren är mycket positiv, men det är hög tid att också använda politiken för att öka takten. Den som smutsar ner ska också betala för sig – animaliska produkter måste beskattas på ett rättvist sätt i förhållande till sina utsläpp.

Sverige ska bli världsledande vegonation

Inför Miljöpartiets kongress i helgen har vi flera förslag för att öka takten i omställningen och ge Sveriges bönder rätt förutsättningar för att delta i den. Ett grönt parti kan inte ignorera vare sig matens miljöpåverkan eller jordbrukets förutsättningar att delta i omställningen.

Vi är redan på väg i rätt riktning när det gäller köttkonsumtionen, men det går för långsamt. Med vår kombination av omställningsstödet Jordbruksklivet och en rättvis beskattning av animaliska produkter kan Sverige ta ledartröjan i den globala utvecklingen av vegomat. Sverige ska vara vegomatlandet.


Av David Ling

Språkrör Grön ungdom

Linn Borseman

Kongressombud Grön ungdom

Sara Bergengren

Kongressombud Grön ungdom

Julius Rosenlund

Kongressombud Grön ungdom