Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bert Karlsson: Här är mitt uppror för Sverige

Se till att en utvisning genomförs omgående när beslutet väl är fattat, skriver Bert Karlsson.Foto: ANNA SVANBERG
Bert Karlsson är KD-väljare. Under valturnén kommer han att intervjua partiledaren Ebba Busch Thor.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bert Karlsson ska delta i Kristdemokraternas valturné. Här är hans tio viktigaste frågor inför riksdagsvalet:

"Alla problem bottnar i att politikerna i Stockholm lämnar det som de lite nedlåtande brukar kalla landsorten åt sitt öde."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Byggandet av Nya Karolinska har kantats av ekonomiska skandaler. Nu ska en statlig granskning, en kriskommission, försöka ge svaret på frågan hur det kommer sig att Sverige står med världens dyraste sjukhus, som inte fungerar som det var tänkt.

Det är synd att regeringen inte visat samma handlingskraft och intresse när det gäller Migrationsverkets miljardrullning.

Granskningen sker samtidigt som staten planerar att höja bensinskatten och dra in assistenthjälp för gamla och unga. Mönstret är tydligt, och allt bottnar i värderingar där politikerna alltid utgår från ett Stockholmsperspektiv och lämnar det som de lite nedlåtande brukar kalla "landsorten" åt sitt öde.

 

LÄS MER: Ett flygplan med lika stora brister som Nya Karolinska skulle få startförbud 

 

Det totala misslyckandet med Nya Karolinska är ännu ett bevis för att regioner och landsting inte ska ansvara för sjukvården, den måste förstatligas.

Bert Karlssons tio viktigaste frågor

Vad vi ska göra åt det?

Mitt förslag är ett Västgötauppror kring de allra viktigaste frågorna, där vi får regering och riksdag att även företräda oss som bor utanför 08-området.

Det här är mitt tio punkters Västgötauppror:

Migrationsverket

Ge Riksrevisionsverket i uppdrag att granska Migrationsverkets miljardrullning, och då menar jag allt från det att man i upphandlingar brutit mot det egna regelverket till att anställda som avslöjat sanningar har fått sparken. M har visserligen föreslagit en granskning av slöseriet, men förslaget är så urvattnat att det inte tyder på något större intresse. Inför också en tipstelefon till Riksrevisionsverket dit anställda kan ringa, utan risk för avsked.

 

Sjukvården

Låt staten ta över sjukvården. I dag är svensk sjukvård fruktansvärt orättvis eftersom landstingen konkurrerar med varandra. Det gör att väntetiden för exempelvis livshotande cancersjukdomar varierar mellan landstingen. Det ska inte bero på var du bor om du ska få rätt vård och dessutom i tid. Låt en utredning ligga till grund för en jämn fördelning av sjukvårdsresurser över hela landet.

Fördela nyanlända, från storstäderna och den kriminalitet som skapas där, till mindre orter över hela landet.

 

Integrationen

Vi kan inte acceptera att människor befinner sig i Sverige utan tillstånd. I dag är de omkring 50 000. Inför ett system som innebär att en utvisning genomförs omgående när beslutet väl är fattat. Det skulle ge oss resurser att vara mer generösa när det gäller familjeåterföreningar och de kompetensutvisningar som nu sker.

Fördela nyanlända, från storstäderna och den kriminalitet som skapas där, till mindre orter över hela landet. Ge de som flyttar så kallat Norrlandsstöd och förmånliga lån.

Ta hedersbrotten på större allvar genom att ta hand om de drabbade och visa ut de skyldiga ur landet.

 

Bankerna

Staten måste börja ställa krav på bankerna, och bankerna måste börja låna ut pengar till företagare. Genom att de tvingas avsätta en del av vinsten till fonder, skulle vi också få loss riskkapital.

 

SMS-lånen

Staten måste sätta stopp för de så kallade Putinlånen, där ryska kapitalister lånar ut pengar till 70 procents ränta. För många ungdomar leder det här till en skuldfälla som de har svårt att ta sig ur.

Nu ser vi resultatet: Mängder av nya lägenheter står tomma därför att ingen har råd att bo i dem.

 

Gränskontrollen

Inför starkare gränskontroll, framför allt från Sverige. I dag har vi stora ligor som för ut stulna varor för tiotals miljoner. Det påverkar bland annat våra försäkringspremier i fel riktning.

 

Byggbranschen

I dag har Sverige världens högsta byggkostnader, till och med högre än Norge. Det här beror bland annat på byråkrati och överdrivna krav från myndigheter. Nu ser vi också resultatet: Mängder av nya lägenheter som står tomma därför att ingen har råd att bo i dem. Inför en granskning av branschen, från flera håll, och krav på certifikat för byggansvariga.

 

Bidragsbrotten

Olika myndigheter måste börja samarbete i syfte att förebygga, förhindra, upptäcka och bekämpa organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet som är riktad mot vårt välfärdssystem.

 

Matsvinnet

Vi slänger i dag 25 procent av all mat i Sverige. I Frankrike infördes 2016 en lag som innebär att större livsmedelsbutiker som slänger mat – i stället för att donera den till välgörenhetsorganisationer, matbanker eller till djurfoder – straffas med höga böter eller fängelse. Inför samma förbud här.

 

Energi/miljö

All satsning som rör miljö och energieffektiviseringar ska vara långsiktigt finansierad så att vi inte gör om samma misstag som med etanolen.

 

Av Bert Karlsson

Entreprenör