Bernie Sanders och Jonas Sjöstedt träffades i höstas. Foto: PrivatBernie Sanders och Jonas Sjöstedt träffades i höstas. Foto: Privat
Bernie Sanders och Jonas Sjöstedt träffades i höstas.  Foto: Privat
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet. Foto: Pontus Lundahl/TTJonas Sjöstedt, Vänsterpartiet. Foto: Pontus Lundahl/TT
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.  Foto: Pontus Lundahl/TT

Bernie Sanders står för det USA jag gillar

Publicerad

Bernie Sanders har en lång bakgrund i arbetet mot rasism, han vill göra stora klimatinvesteringar och röstar konsekvent för kvinnors rättigheter.

Vissa hävdar att vänstern måste tona ned budskap om klass – men Sanders gör tvärtom, det är nyckeln till hans framgång, skriver Jonas Sjöstedt.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag gillar mycket med USA. Det brukar jag få förklara och försvara. Det är inte alltid det lyckas så bra. Som vänstermänniska arbetar jag mot USA:s krig och utrikespolitik, jag ogillar klassklyftorna och vapenlagarna. Men det finns ett annat USA som många inte ser. Ett där fackliga aktivister är beredda att riskera sparken för att organisera sin arbetskamrater. Där man tar den amerikanska drömmen om att alla ska få chansen på allvar. Det progressiva USA. Det är det USA som jag ser speglas i Bernie Sanders kampanj för att bli vald till president.

Sanders talar om vanliga amerikaners vardag. Han vill att alla ska ha en minimilön som de kan leva på i ett land där inkomstklyftorna är groteska. Han vill att avgifterna ska tas bort från universiteten i ett land där föräldrar börjar spara till sina barns utbildning på college redan innan de föds.

Vanliga amerikaner har sett sina löner stå still i årtionden. Många måste ha flera jobb, samtidigt har de allra rikaste bara blivit rikare. De orättvisorna sätter Sanders ord på. Alla andra kandidater får stora kampanjbidrag från de rikaste. Bernie vägrar ta emot deras pengar, hans kampanj finansieras istället av många små bidrag. Det ger honom trovärdighet. När andra smutskastar varandra i tv-reklam så har han aldrig gjort en negativ annons.

 

Sanders har en lång bakgrund i arbetet mot rasism och för minoriteters rättigheter. Han vill göra stora klimatinvesteringar och har stöd av flera av amerikansk miljörörelses främsta företrädare. Han röstar konsekvent för kvinnors rättigheter i det ofta ganska traditionella USA. Så lyckas han förena många delar av det progressiva USA. Det finns de som argumenterar för att vänstern måste tona ned budskap om klass och fördelning för att nå nya grupper. Men Sanders gör tvärtom, det är nyckeln till hans framgång.

Sanders budskap når grupper som demokraterna har haft svårt att nå. De som ofta inte ens röstar. Delar av låginkomsttagarna och industriarbetarna vars jobb hotas, de som republikanerna ofta skickligt har fångat in med ett helt annat budskap. Sanders hemstat Vermont valde för det mesta republikaner till kongressen innan Sanders vann där. Men Sanders har också levererat, som borgmästare och i kongressen. Praktisk förändring är det viktiga.

I USA är rörelser ofta mycket större än partier. Aktivisternas förmåga att organisera, och att Sanders budskap når de unga, kan förklara hur hans rörelse utvecklat så enorm energi. Mina vänstervänner från USA knackar nu dörr och ordnar valmöten. Kampanjen är så mycket större än kandidaten. Det är något som Sanders ofta talar om som behovet av en ”politisk revolution”, bara om många organiserar sig kan USA förändras. Av detta har även svensk vänster mycket att lära. Hur ska vi kunna bjuda in de som inte är med i något parti att arbeta tillsammans med oss för förändring, hur skapar vi en rörelse större än oss själva?

 

Vänstern måste vara feministisk, antirasistisk och grön. Men inget säger att vänstern ska tala mindre om klass. Tvärtom hänger det samman, även hos oss. Att det byggs för få bostäder, att allt för många jobb är otrygga och att välfärden tillåts gå på knäna samtidigt som en liten grupp i vårt samhälle är superrika. Vänstern måste leverera, praktiska reformer som gör folks vardag bättre, reformer som kortare arbetstid, bostadsbyggande och kollektivtrafik utan avgifter.

Sanders framtidstro speglas i hans optimistiska kampanjfilm inför primärvalet i Iowa. ”They've all come to look for America" sjunger Simon & Garfunkel till filmens bilder av samhörighet och hopp. Ord med särskild betydelse i en tid då andra politiker i USA och Europa hetsar mot muslimer och flyktingar. Men filmen breddar budskapet till jordbrukare, mexikanska invandrare, ett lesbiskt par, en programmerare, alla som söker en vision av ett land och en gemenskap där de hänger ihop som ett gott samhälle. Samma budskap kunde gälla Sverige. De, vi, alla vi hör ihop, vi som vill skapa det öppna rättvisa land som vi vet att Sverige kan vara.

 

Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag