Premiärminister. Det är uppenbart att Italiens problem är Silvio Berlusconi och det faktum att han sitter på landets högsta position, skriver professor Antonio Gebelli. Foto: David Ramos
Premiärminister. Det är uppenbart att Italiens problem är Silvio Berlusconi och det faktum att han sitter på landets högsta position, skriver professor Antonio Gebelli. Foto: David Ramos

Berlusconi håller Italien som gisslan

Publicerad
Uppdaterad
Silvio Berlusconis egen rädsla att sluta sina dagar i exil lamslår ­Italien, skriver Antonio Gibelli.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Italien befinner sig i ett av de svåraste och kanske mest dramatiska lägena sedan andra världskriget. Den tröttsamma dödskampen hos ett maktsystem som har funnits i nästan 20 år verkar nå sitt slut just när problemen med finans­krisen måste tas itu med, en finanskris där Italien har hamnat i centrum och hotar att dra med sig hela euroområdet.
Berlusconis styre, som kännetecknas av en osund ­ sammanflätning av kontroll över ­ media, enorma personliga ekonomiska tillgångar och verkställande makt, lyckas inte komma till ett slut med ett normalt överlämnande, ­ något som är typiskt för styrelseformer som domineras av en enda person och ­ utmärker sig genom en abnorm ­ maktkoncentration.
Som den despotiska person han är har Berlusconi inte för avsikt att lämna ifrån sig makten, trots att det inte bara är hans motståndare som högljutt kräver hans avgång, utan även många av dem som har stött honom under åren. Till dessa hör industrivärlden, den katolska kyrkan, de stora dagstidningarna, personligheter inom kulturen och ekonomin och till och med delar av partiet han själv grundade.
Tack vare den makt han fortfarande besitter gentemot ett antal parlamentsledamöter genom korruption och utpressning har han hittills kunnat undvika ett fall (ibland med en hårsmån), men den hindrar honom samtidigt från att vidta omfattande åtgärder och har länge gjort hans regering handlingsförlamad. Till denna handlingsförlamning bidrar även de meningsskiljaktigheter som finns inom majoriteten och regeringen. Allt detta har förvärrat den förtroendekris som Italien upplever på den internationella scenen, ett förtroende som redan var sårbart på grund av premiärministerns extravaganta beteende och personliga skandaler, och har tvingat de monetära myndig­heterna att föreskriva ett tufft reformprogram och att kräva en strikt kontroll av att reformerna genomförs. Ändå har Berlusconi än så länge inte kommit med mer än simpla förklaringar av sina avsikter, vilket gör att krisen förvärras för var dag.
Det är med andra ord uppenbart att Italiens problem, och följakt ­ ligen ­ Europas problem, är just han och det faktum att han sitter på landets ­ högsta position.
Hans envishet beror dels på de rättegångar som fortfarande hänger över honom och får honom att frukta ett föga ärofullt slut - som det hans vän Bettino Craxi fick, ledaren på den politiska scenen i Italien under 80-talet som dog i exil i Tunisien - och dels beror den på hans egocentricitet och den måttlösa ambitionen, stärkt av de tidigare framgångarna. Det gör det omöjligt för honom att se sin reträtt som något annat än en smärtsam händelse. Till detta dubbla tvång tillkommer en objektiv faktor: i ett politiskt system som under en lång tid har präglats av en hegemoni med en karismatisk ledare som är så nära knuten till den politiska grupp han har format och lett, kan fallet inte bli smärtfritt eller ske utan tumult. Och tumult på högersidan innebär tumult i hela det italienska politiska systemet, ungefär som det tillstånd som rådde i Italien vid Berlusconi-erans början, efter kalla krigets slut och de gamla partiernas fall.
Slutet för Berlusconi är nära före­stående, men de risker som tynger ­Italiens politiska och ekonomiska framtid är mycket allvarliga och frågetecknen mycket stora.
Som tur är, både för ­ landet och för Europa, ­ har ­ Italien fortfarande ­ inte bara ekonomiska ­ utan även etiska ­ resurser och med ­ borgare som kan hjälpa landet att hitta en utväg.
Institutionerna har visser­ligen blivit illa åtgångna av Berlusconi, men är stabila, däribland presidentämbetet som, trots premiärministerns för­ödande beslut, hittills har kunnat ge en bild av ett enat land och som, trots det dåliga rykte Berlusconi har fått, har kunnat bevara landets anseende och respekt internationellt sett. Det italienska folket, som också lät sig förföras av löftena om ett liv utanför reglerna och som har gett Berlusconi ett outhärdligt långt förtroende, visar nu omisskännliga tecken på att vilja vända blad - i synnerhet i de senaste lokalvalen där regeringens kandidater förlorade i Neapel och i Milano, Berlusconi-imperiets vagga, och i folkomröstningen i början av sommaren där regeringens viktiga beslut blev klart nedröstade av en absolut majoritet. Trots alla frågetecken är en sak säker: vid Italiens horisont, efter Berlusconi, finns det inte en annan Berlusconi.

ANOTINIO GIBELLI
Antonio Gibelli är professor i samtidshistoria vid universitetet i Genua. Han är aktuell med boken "Berlusconi och den auktoritära demokratin"
Översättning: Louise Kahan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag