Bensinskatten är bara toppen av socialisternas skatteberg

Det samlade lasset av skatter tynger ner landsbygden och gör det väldigt svårt för den som vill bo, arbeta, driva företag och ha ett socialt fungerande liv utanför stadskärnorna, skriver Helena Lindahl.
Foto: SHUTTERSTOCK
Helena Lindahl är riksdagsledamot för Centerpartiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bensinskatten är lätt att se och har väckt stor ilska. Diskussionen sätter fingret på ett större problem: 

Det handlar om skattehöjningar på 60 miljarder som för gemene man är extremt svåra att upptäcka och för regeringen väldigt enkla att dölja, skriver Helena Lindahl (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKATT.  På fredag är det tänkt att personer engagerade i ”Bensinupproret 2.0” ska demonstrera runt om i landet. Att människor säger ifrån och på demokratisk och fredlig väg visar sitt missnöje med beslut som påverkar deras vardag, är någonting som jag ger mitt fulla stöd åt och välkomnar med öppna armar.

Jag hoppas också att alla riksdagens politiker – även de som vill höja drivmedelsskatterna ännu mer – inser att det finns någonting väldigt sunt i att människor engagerar sig och protesterar mot politik som man inte tycker om. Det är ett grundfundament i vår demokrati.

Jag delar i allt väsentligt den uppfattning som utgör missnöjets kärna. Skatterna på drivmedel är väldigt höga och det är därför dyrt att överbrygga de avstånd som finns utanför storstäderna. Det är ett rätt uppenbart problem om man har tre mil till affären, ett par mil till jobbet och vänner och bekanta utspridda över en stor kommun som inte har en omfattande kollektivtrafik. Då blir bilen ofta en nödvändighet och därför kringskär höga priser på transporter människors möjlighet att röra sig till jobb, fritidsaktiviteter eller sociala sammanhang.

Makten flyttas från folket till staten

Diskussionen sätter också fingret på ett större problem som är svårare att se för den genomsnittlige skattebetalaren: Nämligen hur socialistisk skattepolitik flyttar ekonomisk makt och mänsklig frihet från individer till staten.

Drivmedelsskatter är tydliga på så vis att det är lätt att se kostnaden när man står vid pumpen och får betala mer och mer för varje år. På samma sätt är det glasklart om inkomstskatterna höjs eftersom man får mindre pengar kvar i plånboken. Därför har de socialistiska centralisterna konsekvent sökt omvägar ner i människors plånböcker genom exempelvis införandet av flygskatt, höjd skatt på att spara pengar på ISK-konton, förmånsbeskattning på sjukvårdsförsäkringar och höjd skatt på biobiljetter.

60 000 miljoner kr per år

Bara under den senaste mandatperioden höjde Socialdemokraterna uttaget av skatter med över 60 000 miljoner kronor per år. Det är pengar som inte uppstår i tomma intet, utan tas ur någons ficka. Det är skattehöjningar som för gemene man är extremt svåra att upptäcka och för regeringen väldigt enkla att dölja med relativiseringar om att flygskatten ”bara kostar som en kaffe latte” på Arlanda. Sanningen är ju att om man – som Stefan Löfvens regering gjort – systematiskt höjer väldigt många skatter så blir det också väldigt många kaffe latte som belastar hushållens ekonomi och utarmar möjligheterna att leva och bo där avstånden är som allra störst.

Landsbygden tyngs ner

Det är uppenbart att missnöjet bottnar i någonting större än enbart just denna kostnad. Boende på landsbygden måste få tillbaka sin egen ekonomiska makt och frihet. Därför ligger Centerpartiets fokus på att förbättra villkoren att leva i hela landet och att se till att människor har mer pengar kvar i plånboken. Det samlade lasset av skatter tynger ner landsbygden och gör det väldigt svårt för den som vill bo, arbeta, driva företag och ha ett socialt fungerande liv utanför stadskärnorna. Det har vi nu, genom Januariavtalet, börjat förändra.

Kostnader för transporter är, naturligtvis, en del av denna socialistiska högskattepolitik som berövar människor egenmakt och möjligheter.

Men, låt oss vara ärliga – det är bara toppen på det isberg av skatter som Socialdemokraterna systematiskt och medvetet byggt.


Av Helena Lindahl (C)

Riksdagsledamot, Västerbotten