Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beklagligt att bortre tidsgränsen tas bort

Johan Forssell (M).

Foto: Pressbild

Annika Strandhäll (S).

Foto: Marcus Ericsson/TT

Sjukfrånvaron stiger återigen. Därför är det beklagligt att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet nu avskaffar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, skriver Johan Forssell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter att ha minskat under ett antal år, kan vi tyvärr konstatera att sjukfrånvaron återigen stiger. Konsekvenserna blir svåra, inte minst för den enskilde som drabbas. Men även Sverige påverkas.

Förra året varnade Försäkringskassan för att kostnaderna för sjukpenningen skulle komma att öka från ungefär 27,5 miljarder 2014 till nästan 40 miljarder 2018. Häromveckan kom ett nytt varningsrop från myndigheten som skrev upp prognosen med ytterligare 4,5 miljarder till 2016.

I ett ekonomiskt läge som redan är ansträngt, har Sverige inte råd att ha en regering som är på väg att tappa kontrollen över sjukfrånvaron. Viktiga välfärdsverksamheter som sjukvård, skola och omsorg kommer få stå tillbaka när miljarder i stället ska finansiera ökade utgifter i bidragssystemen.

 

Det är mot denna bakgrund man ska se regeringens beslut att tillsammans med Vänsterpartiet avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Såväl Försäkringskassan som Arbetsförmedlingen och Inspektionen för Socialförsäkringen, har varnat för att följden riskerar att bli ytterligare ökad sjukfrånvaro. Dessutom kommer kostnaderna hamna i miljardklassen. Varje år.

För femton år sedan upplevde vi hur den dåvarande S-regeringen tappade kontrollen över sjukfrånvaron. Det är dags att vi nu lär oss av historien och inte upprepar gamla misstag. Därför är det beklagligt att regeringen och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har valt att lyssna till Vänsterpartiet i stället för till sina egna myndigheter och experter.

 

Johan Forssell

Moderaternas talesperson i sjukförsäkringsfrågor

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!