Bekämpa SD med debatt, Sabuni!

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi lever, tack och lov

, i ett land där man har rätt att uttrycka sin åsikt och där den rätten är inskriven i grundlagarna. Folkpartiet har under århundraden stridit för liberala och demokratiska principer. Och det gör vi än idag. Efter valet i år stod det klart att det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna (SD) fått mandat i 141 av Sveriges kommuner. Ett framgångsval sett ur deras synvinkel. Ett bedövande nederlag och underbetyg till de etablerade partierna i dessa kommuner sett ur vår synvinkel.

SD:s inträde

på den politiska arenan i vidare mening har varit kantad av oroligheter, till exempel attackerades ett politiskt möte i Eslöv och det finns exempel på sverigedemokrater som lämnat sitt uppdrag av säkerhetsskäl. Det är oacceptabelt att ett demokratiskt valt parti hindras i sin politiska verksamhet. Vi kan tycka vad vi vill om åsikterna som de partier som är valda till politiska församlingar framför, men när det gäller principen om yttrandefrihet är detta mindre viktigt. Det "selektiva demokratiförsvaret" som Expressen skriver om (ledaren 15/11) är förkastligt - vi måste i tid och otid stå upp för yttrandefriheten för att med trovärdighet visa att vi stöder densamma, annars minska snart demokratins syretillförsel.  

Från regeringshåll är det

oroväckande tyst vilket visar på den beröringsångest som existerar kring denna fråga. Regeringen i allmänhet och demokratiministern Nyamko Sabuni i synnerhet får inte blunda utan måste lyfta frågan, inte minst för att på sikt avväpna SD. I dag finns risken att de allt mer ses som offer när deras möjlighet att utöva sitt av medborgarna erhållna mandat försvåras. På lång sikt riskerar den offerkofta som SD bär att ta dem ända in i riksdagen. Skyddet för demokratin och enskildas fri- och rättigheter måste också förstärkas lagstiftningsvägen, genom att införa en ny straffskärpningsgrund gällande brottslighet som hotar demokratiska värden.  

Främlingsfientliga partier

bekämpas inte genom att vi bidrar till att ge dem en offerroll. De bekämpas genom argument, debatt och opinionsbildning. Det är då medborgarna får möjlighet att upptäcka deras ohållbara argument och världsfrånvända inställning. JOHAN PEHRSON (fp) Ledare för riksdagsgruppen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag