Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bekämpa hatet med grymma sanningar

Grekiska högerextrema partiet Gyllene gryning fick mandat i Europaparlamentet.

Rasisterna vann en jordskredseger i Europaparlamentsvalet i två av EU:s  största länder. I Frankrike blev Front National det största partiet,  Marine Le Pen har krävt nyval. Hon har blicken fast riktad mot  presidentposten 2017.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Storbritannien utklassade UKIP de etablerade partierna med sin främlingsfientliga retorik. I vårt grannland Danmark gjorde Danskt Folkeparti ett historiskt val, Finska Sannfinländarna får mandat och på hemmaplan fick Sverigedemokraterna nära tio procent av rösterna.


För de högerextrema partierna är bilden mer splittrad. I flera länder har de inte vunnit framgång. Men till exempel grekiska Gyllene gryning, ungerska Jobbik och tyska nynazistiska NDP får mandat i Europaparlamentet. Rasisternas framgångar kan med tiden bryta ner barriärer och bana väg för nazisterna.


Det är mer angeläget än någonsin att unga människor stärks för att kunna bemöta krafter vars mål är att krossa demokratin och upprätta en rasbiologisk diktatur. Vi ser nu i land efter land hur högerextremister förenas i sin avsky mot EU och dess värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstat.


Vi behöver insatser på många fronter. Jag är övertygad om att fler unga måste förstå vad som sker när hatet besegrar demokratin. Som demokratiminister har jag därför beviljat Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) fem miljoner kronor för elevresor till Förintelsens minnesplatser i Polen. 400 elever och 40 lärare ska detta första år åka till framför allt Auschwitz-Birkenau.


Nazismens vidriga och industriella utrotning av sex miljoner judar, ofattbara grymhet mot romer, HBTQ-personer, individer med funktionsnedsättning, religiöst och politiska oliktänkande är unik i sitt slag i världshistorien. Detta projekt betonar hur romer, HBTQ-personer, individer med funktionsnedsättning, religiöst och politiska oliktänkande också var måltavlor för nazisternas ofattbara hänsynslösa grymhet.


Resorna, som förbereds med utbildning och följs upp med seminarier, startar hösten 2014. En styrgrupp ska knytas till projektet med personer som har kompetens och erfarenhet om brott mot mänskligheten med både Förintelsens överlevande, forskare och myndigheter.


Eleverna som deltar ska åta sig rollen som demokratiambassadörer och sprida kunskap om EU:s frihetsvärderingar i en tid av rasism, nationalism och antidemokratiska ideologier. Jag vill att projektet får ringar på vattnet och uppmanar därför europeiska ministerkollegor att göra liknande satsningar.


Det behövs. Enligt flera undersökningar har unga lägre tilltro än vuxna till demokratin och har bristande kunskaper om hur europeiskt samarbete bevarar fred och befäster frihet.


Historielöshet riskerar att slå rot i vårt land och gräva djupa rötter. Stiftelsen Expos senaste årsrapport slår larm om att aktivitetsnivån är rekordhög i den svenska rasideologiska miljön. Nazistiska Svenskarnas parti ställer upp i över 35 kommunalval i höst. Elever har under våren mötts av nazistisk hatpropaganda på sina skolor och nazister har attackerat antirasistiska manifestationer.


Den första maj marscherade 200 nazister från Svenskarnas parti i Jönköping under EU-kritisk paroll. Under hela marschen ljöd kyrkklockorna i Jönköping. Det var första gången sedan 1939 som kyrkklockorna ringde för att varna för fara. 69 år efter andra världskrigets slut marscherar Hitlers ideologiska arvingar mot folkvalda lagstiftande församlingar. Nästa generations väljare måste därför rustas inför värderingsstriden om Sveriges och Europas framtid.


Birgitta Ohlsson (FP)

EU- och demokratiminister