Grekiska högerextrema partiet Gyllene gryning fick mandat i Europaparlamentet.
Grekiska högerextrema partiet Gyllene gryning fick mandat i Europaparlamentet.

Bekämpa hatet med grymma sanningar

Publicerad

Rasisterna vann en jordskredseger i Europaparlamentsvalet i två av EU:s största länder. I Frankrike blev Front National det största partiet, Marine Le Pen har krävt nyval. Hon har blicken fast riktad mot presidentposten 2017.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I Storbritannien utklassade UKIP de etablerade partierna med sin främlingsfientliga retorik. I vårt grannland Danmark gjorde Danskt Folkeparti ett historiskt val, Finska Sannfinländarna får mandat och på hemmaplan fick Sverigedemokraterna nära tio procent av rösterna.

 

För de högerextrema partierna är bilden mer splittrad. I flera länder har de inte vunnit framgång. Men till exempel grekiska Gyllene gryning, ungerska Jobbik och tyska nynazistiska NDP får mandat i Europaparlamentet. Rasisternas framgångar kan med tiden bryta ner barriärer och bana väg för nazisterna.

 

Det är mer angeläget än någonsin att unga människor stärks för att kunna bemöta krafter vars mål är att krossa demokratin och upprätta en rasbiologisk diktatur. Vi ser nu i land efter land hur högerextremister förenas i sin avsky mot EU och dess värderingar om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstat.

 

Vi behöver insatser på många fronter. Jag är övertygad om att fler unga måste förstå vad som sker när hatet besegrar demokratin. Som demokratiminister har jag därför beviljat Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) fem miljoner kronor för elevresor till Förintelsens minnesplatser i Polen. 400 elever och 40 lärare ska detta första år åka till framför allt Auschwitz-Birkenau.

 

Nazismens vidriga och industriella utrotning av sex miljoner judar, ofattbara grymhet mot romer, HBTQ-personer, individer med funktionsnedsättning, religiöst och politiska oliktänkande är unik i sitt slag i världshistorien. Detta projekt betonar hur romer, HBTQ-personer, individer med funktionsnedsättning, religiöst och politiska oliktänkande också var måltavlor för nazisternas ofattbara hänsynslösa grymhet.

 

Resorna, som förbereds med utbildning och följs upp med seminarier, startar hösten 2014. En styrgrupp ska knytas till projektet med personer som har kompetens och erfarenhet om brott mot mänskligheten med både Förintelsens överlevande, forskare och myndigheter.

 

Eleverna som deltar ska åta sig rollen som demokratiambassadörer och sprida kunskap om EU:s frihetsvärderingar i en tid av rasism, nationalism och antidemokratiska ideologier. Jag vill att projektet får ringar på vattnet och uppmanar därför europeiska ministerkollegor att göra liknande satsningar.

 

Det behövs. Enligt flera undersökningar har unga lägre tilltro än vuxna till demokratin och har bristande kunskaper om hur europeiskt samarbete bevarar fred och befäster frihet.

 

Historielöshet riskerar att slå rot i vårt land och gräva djupa rötter. Stiftelsen Expos senaste årsrapport slår larm om att aktivitetsnivån är rekordhög i den svenska rasideologiska miljön. Nazistiska Svenskarnas parti ställer upp i över 35 kommunalval i höst. Elever har under våren mötts av nazistisk hatpropaganda på sina skolor och nazister har attackerat antirasistiska manifestationer.

 

Den första maj marscherade 200 nazister från Svenskarnas parti i Jönköping under EU-kritisk paroll. Under hela marschen ljöd kyrkklockorna i Jönköping. Det var första gången sedan 1939 som kyrkklockorna ringde för att varna för fara. 69 år efter andra världskrigets slut marscherar Hitlers ideologiska arvingar mot folkvalda lagstiftande församlingar. Nästa generations väljare måste därför rustas inför värderingsstriden om Sveriges och Europas framtid.

 

Birgitta Ohlsson (FP)

EU- och demokratiminister

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag