Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Behandla oss som vuxna – lägg ner Systembolaget

Sluta behandla vuxna som barn. Malin Lernfelt skriver om varför det är helt orimligt att Systembolaget fortfarande får leva kvar.Foto: SYSTEMBOLAGET
Malin Lernfelt är liberal debattör.

Det finns inga logiska skäl till att Sverige ska hålla kvar vid en förlegad rest av ett storebrorssamhälle som vi för länge sedan lämnat bakom oss, skriver Malin Lernfelt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SYSTEMBOLAGET. När riksdagen häromveckan röstade ja till förslaget om att regeringen skulle verka för en lagstiftning som gör det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol utlöste det en våg av kritik från olika håll. Trots att förslaget också innehöll bisatsen "under förutsättning att Systembolagets monopol kan bevaras" menade många, bland annat Aftonbladets ledarsida och IOGT-NTO, att detta är början till slutet för Systembolaget och svensk alkoholpolitik. 

Det är det sannolikt inte alls. I Finland har man trots möjligheten för lokala producenter att sälja sina produkter på plats lyckats behålla Alko, Systembolagets motsvarighet i vårt östra grannland. Men om konsekvensen på sikt ändå skulle bli att Systembolagets monopol skulle falla, är det knappast något att sörja. 

Drickandet och alkoholskadorna har minskat

För det finns faktiskt inga logiska skäl till att Sverige till skillnad från i princip alla andra jämförbara länder skall behandla vuxna människor som barn. Särskilt inte som statistiken visar att konsumtionen av alkohol har sjunkit sedan toppen 2004 och att såväl den alkoholrelaterade dödligheten och det alkoholrelaterade dödliga våldet minskat. Detta trots en viss liberalisering med utökade öppettider, hemlevereans, större införselkvoter, självbetjäning och nästan en dubblering av antalet Systembolagsbutiker.

 

LÄS MER: Gå hem – du är för full, Systembolaget 

 

Sverige 2018 är inte samma land som det var på 1950-talet när monopolet infördes. Dagens dryckeskultur ser annorlunda ut och därmed är det fullt rimligt att också alkoholpolitiken moderniseras. Alkoholmonopolet är en förlegad rest av ett storebrorssamhälle som vi för länge sedan lämnat bakom oss.

Extra tydligt märks detta när jag strosar runt i min lokala Ica-butik där det sedan en tid tillbaka finns en välfylld sektion med trevliga viner och spännande ölsorter, främst från mindre lokala bryggerier. Dock är de alla alkoholfria eller innehåller en minimal alkoholprocent vilket knappast är det kunderna alltid efterfrågar. Vill man ha en flaska riktigt bubbel eller rött vin till kvällens grillmiddag får man bege sig till Systembolaget. Om det är öppet vill säga.

Det är helt ologiskt att man utan problem kan gå på krogen och hälla i sig drinkar halva natten men inte kan köpa en flaska vin efter Bolibompatid för att dricka i lugn och ro på sin egen altan.

Sverige går miste om arbetstillfällen

Har klockan blivit över 19.00 är det kört för den som inte hunnit fylla skåpen i förväg eller kan tänka sig att sätta sig på närmaste krog. Men att behöva åka till Danmark eller Tyskland för att fylla bilen med diverse varor som några timmar tidigare fraktats med lastbil samma väg, är varken värdigt eller miljövänligt. Dessutom innebär det att arbetstillfällen och skattepengar som kunde hamnat i Sverige försvinner utomlands. Och det är helt ologiskt att man utan problem kan gå på krogen och hälla i sig drinkar halva natten men inte kan köpa en flaska vin efter Bolibompatid för att dricka i lugn och ro på sin egen altan.

Att skrota Systembolagsmonopolet innebär inte att vi skulle släppa taget om den viktiga folkhälsopolitiken, det innebär inte heller att vi bör sänka åldersgränsen eller skatterna på alkohol. Man skulle dessutom kunna behålla ensamrätt för staten att sälja starksprit och stora volymer, som bag-in-box. Ett avsked till detaljhandelsmonopolet skulle däremot kunna öppna en möjlighet för människor med passion och kunnande att öppna specialbutiker med särskilt utvalt sortiment av öl eller vin på samma sätt som vi i dag har chokladbutiker, kafferosterier och delikatesshandlare. 

Framför allt skulle det få slut på otyget att vuxna människor i det här landet måste böja på nacken för pappa staten för att man utanför kontorstid vill inhandla en produkt som de flesta kan hantera. 

Det är nu nio år sedan vi sa adjö till apoteksmonopolet. Trots diverse domedagsprofetior gick landet inte under. Det kommer det inte att göra om vi vinkar adjö till alkoholmonopolet heller. Förhoppningsvis har Aftonbladets ledarsida och nykterhetsrörelsen rätt. Det är dags för vin i hyllan på Ica nu. 

 

Av Malin Lernfelt

Liberal debattör