Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Begränsa fyrverkerier med tanke på våra djur

Varje år skräms ett antal djur, främst hundar, så illa vid nyår att de aldrig återhämtar sig, skriver Åsa Hagelstedt och Camilla Björkbom.Foto: Tomas Leprince

Nu laddar vi inför nyår. Några genom att välja kläder, förbereda snittar eller göra en spellista på Spotify. Andra genom att bädda upp med kuddar i källaren skaffa lugnande tabletter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För många familjer med skotträdda djur är det senare tyvärr mycket vanligt. Varje år skräms ett antal djur, främst hundar, så illa vid nyår att de aldrig återhämtar sig. Hästar, katter, kaniner, marsvin och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur skräms svårt av fyrverkerier varje år.

Fyrverkerier är vackert och vi är många som njuter av att se nyårshimlen lysas upp i färger. Men tyvärr har det vackra en mycket mörk baksida. Vi som står bakom detta upprop vill inte förbjuda alla fyrverkerier och pyroteknik. Vi inser att det är givande för många, men vi vill minimera skadorna för djur. Därför stöder vi uppropet FyrverkeriBegränsningar.se, som kräver vi en lagändring så att enbart stat, kommuner, föreningar eller klubbar tillåts att anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser.

Brandförsvaret, polisen, sjukvården, djurskyddsföreningar, Svenska Kennelklubben är emot ett fritt hanterande av fyrverkerier. Det är svårt att hitta argument för den fria användning av fyrverkerier vi har i dag.

 

Så vi ber politikerna i Sveriges riksdag: låt detta bli det sista nyåret som präglas av rädsla, ångest, panik hos skotträdda djur. Inför fyrverkeribegränsningar nu!

 

ÅSA HAGELSTEDT,

Generalsekreterare Djurskyddet Sverige

 

CAMILLA BJÖRKBOM,

Förbundsordförande Djurens Rätt