Kashif Virk. Foto: Privat.Kashif Virk. Foto: Privat.
Kashif Virk. Foto: Privat.
Vilken typ av arbete kräver aktivisterna rätt till? Expressen 4/5 Foto: Skärmdump Expressen 4/5-2017Vilken typ av arbete kräver aktivisterna rätt till? Expressen 4/5 Foto: Skärmdump Expressen 4/5-2017
Vilken typ av arbete kräver aktivisterna rätt till? Expressen 4/5 Foto: Skärmdump Expressen 4/5-2017

Befria slöjan från onda associationer

Publicerad

Bilden av kvinnor i islam som Rexvid återger är en bild som de flesta muslimer inte känner igen, skriver imamen Kashif Virk.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Återigen skriver Devin Rexvid en debattartikel (Vilken typ av arbete kräver aktivisterna rätt till? Expressen 4/5) där han försöker ge muslimska attribut en innebörd som är oerhört vinklad och problematisk. Genom att använda ord som ”religiös, politisk och sexistisk symbol för kvinnoförtryck och ett vapen mot jämställdhet”, och ”rätten till att täcka en tuktad, begränsad, kontrollerad, disciplinerad, osynliggjord och på samma gång sexualiserad kropp”, ger han en bild av kvinnor i islam som de flesta muslimer inte känner igen. 

Jag har tidigare skrivit i Expressen att slöjan bör befrias från onda associationer, samtidigt som tvång kring dess bärande bör fördömas.

 

LÄS MER: Vilken typ av arbete kräver aktivisterna rätt till?

 

Rexvids resonemang kring försörjningsansvar och viljan att vara ”permanenta hemmafruar”, är för mig obegripligt. Kvinnor i islam har rätt till att arbeta och ha inkomst. Att de vägras vissa tjänster, inte utifrån kompetens utan för religiösa attribut, bör problematiseras. Många internationella flygbolag har slöjbärande kvinnor i tjänst, och att ett svenskt bolag ser ett ”värde” i att inte tillåta detta bör ifrågasättas.

Gällande försäljning av alkohol etcetera, så gäller samma riktlinjer även för män. Men det är upp till varje individ att ta ställning till om ett yrke passar eller inte. I det här fallet var det alltså en slöjbärande kvinna som genomgått en hel arbetsintervju hos ett flygbolag, men får nobben i sista stund. Kanske borde bolaget i fråga varit mer tydlig från början om vilka riktlinjer som gäller?

Debatten om inkluderandet av muslimer (främst kvinnor) i arbetslivet och offentligheten lär blossa upp igen då och då även framöver, och jag hoppas allmänheten ser faran i att debatten präglas av debattörer som ser all ondska i just islam. 

 

Kashif Virk

Imam, Islams Ahmadiyya Församling Stockholm 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag