Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Befängt påstående från Bert Karlsson

Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket. 
Bert Karlsson kallar Blocket Sveriges största hälericentral.Foto: ANNA SVANBERG

Varje vecka besöker cirka fem miljoner svenskar Blocket och dagligen finns det ca 600 000 annonser på Blocket. När det kommer till hälerifall rör det sig dock om en handfull. 

Bert Karlsson visar att han har dålig insyn i hur en modern marknadsplats arbetar med dessa frågor, skriver kundsäkerhetschef Daniel Mars.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi tar säkerhet på största allvar och varje fall av häleri på vår sajt ser vi som ett misslyckande. Däremot är Bert Karlssons påstående om 25 procent stöldgods helt befängt och det förstår nog de flesta som läser hans inlägg. 

Dagligen finns det ca 600 000 annonser på Blocket – i snitt görs det 50 anmälningar per månad kring misstänkta fall av häleri, men långtifrån alla dessa rör det sig om någon brottslighet bakom vid närmare granskning.

Vi har ett väl utvecklat kundsäkerhetsarbete som leds av en kundsäkerhetsansvarig där arbetet bland annat består av annonsgranskning, råd och tips till våra användare, samarbete med Polisen som har en direktlinje till Blocket för att kunna få hjälp med sina utredningar. Vi har även samarbete med andra myndigheter och företag, samt utvecklar löpande säkra betaltjänster. Som annonsör på Blocket så betalar man med registrerade telefoner, bankkort eller Swish. Alla dessa betalmetoder är spårbara för Polisen som får uppgifterna från oss. 

ID-verifiering i stöldbegärliga kategorier

Bert Karlssons förslag om ID-verifiering är bra och något vi redan gör. Vi gör ID-verifieringar, i synnerhet i stöldbegärliga kategorier där personen inte är känd för oss sedan innan. För våra användare finns dessutom möjlighet att legitimera köpare eller säljare på distans med hjälp av mobilt BankID på Blocket genom att använda våra digitala avtal som är helt kostnadsfria. Och använder man Blocketpaketet verifierar sig både säljare och köpare direkt genom BankID vilket skapar trygghet för båda parter.

Vi accepterar ingen form av brottslighet på Blocket och det är därför vi, sedan många år, har ett så gediget säkerhetsarbete.

Tre tips för säker handel på Blocket:

1. Läs de tips och råd som Blocket har i annonser, anpassade till olika varukategorier.

2. Betala aldrig in pengar på bankkonto eller ta aldrig emot pengar till ditt konto. Bankkonton är anonyma och du vet inte till/från vem pengarna går/kommer från. Använd Blockets säkra betaltjänster när varan skall skickas, eller då det krävs handpenning.

3. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det oftast så! Avstå affären och anmäl annonsen till Blocket.

Blockets råd kring trygg handel:

Träffas för affär. Det är det säkraste sättet att köpa eller sälja på Blocket, samtidigt som du kan undersöka att saken är i det skick som förväntas från annonsbeskrivningen. Säljer du något av högt värde, träffas på en plats där det rör sig folk.

Använd Blocketpaketet. Går det inte att träffas är vår rekommendation att använda Blocketpaketet, som kombinerar frakt över hela Sverige med säker betalning.

Be att få se originalkvittot. Om kvittot finns kvar är det alltid bra att be att få se originalkvittot. Om det är en nyare sak av högt värde kan det vara så att det finns garanti kvar som kan övertas av köparen, och då behövs kvittot.

Betala med Swish. Betala med Swish i stället för kontanter. Vid stora belopp kan du även använda Swish genom att logga in på din internetbank och tillfälligt höja beloppsgränsen.

Skriv köpekontrakt. Köpekontrakt finns att hitta på Blocket där du skriver namn, datum och information om saken som säljs. Rekommenderas för dyrare saker som säljs. Skriv ut eller signera i mobilen med mobilt BankID. Då kan du efteråt styrka vem du köpt vara av om det skulle uppstå oklarheter. 

Sen ska man självklart alltid vara extra vaksam om ett erbjudande låter för bra för att vara sant. Om motparten stressar dig att genomföra affären eller om köparen önskar få varan skickad utomlands ska du vara på din vakt. Du kan alltid mejla oss via hemsidan om du har misstankar om bedrägeri. Gå gärna in och läs våra råd kring specifika affärer inom båt, bil etc. på Blocket.se

 

Av Daniel Mars

Kundsäkerhetschef Blocket