"Vi utgår från att ansvarigt statsråd Annika Strandhäll (bilden) vinner gehör i de interna budgetdiskussionerna och att regeringen Löfven i vårbudgeten avskaffar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen", skriver LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin. Foto: Lisa Mattisson
"Vi utgår från att ansvarigt statsråd Annika Strandhäll (bilden) vinner gehör i de interna budgetdiskussionerna och att regeringen Löfven i vårbudgeten avskaffar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen", skriver LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin. Foto: Lisa Mattisson

Baudin: Svik inte om stupstocken, S

Publicerad

En socialdemokratisk regering kan inte administrera det mänskliga lidande som utförsäkringarna innebär, skriver Tobias Baudin.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sjukskrivningarna har ökat kraftigt sedan 2010. Den tidigare borgerliga regeringen misslyckades med såväl att skapa en effektiv försäkring som en mänsklig försäkring. Det är ett dubbelfel som ansvarig minister nu måste korrigera. Varje månad under detta år kommer uppemot 1300 personer passera den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, enligt Försäkringskassan. Det innebär ett stort mänskligt lidande och ett socialpolitiskt svek. Från LO:s sida kan vi omöjligen stillatigande tvingas se en socialdemokratisk regering administrera ett system där konsekvenserna för de enskilda är så stora.

Det som tidigare var en samhällsuppgift lämpas nu i snabb takt över på individen. Den så kallade rehabiliteringskedjan, som alliansen införde 2008 innehåller allt annat än rehabilitering och har visat sig vara kontraproduktiv. När det nya regelverket borde börjat ge effekt kan vi tvärtemot det uttalade syftet se att sjuktalen, efter att ha minskat 7-8 år i rad, återigen vänt uppåt. Det enda som är bra i rehabiliteringskedjan är namnet. Inkomstbortfallsprincipen och de solidariska ersättningssystemen är i dag i så dåligt skick att det inte vore en överdrift att påtala att ett systemskifte har skett. Regeringens stora uppgift under nuvarande mandatperiod måste vara att återskapa förtroendet för sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna.

Enligt de analyser som är gjorda, exempelvis av Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF), har endast två procent av dem som passerat den bortre tidsgränsen ett osubventionerat arbete på den reguljära arbetsmarknaden 14 månader efter utförsäkringen. Då bör man veta att begreppet ”vara i arbete” är väldigt flexibelt. Även dem som har deltid, korta osäkra anställningar och vikariat anses ”vara i arbete”. Här har tilltron till försäkringen urholkats, det mänskliga lidandet varit utbrett och samtidigt har i praktiken inga fördelaktiga effekter på sysselsättning eller skatteintäkter nåtts. Människor har tvingats vandra runt i meningslösa åtgärder, skickats mellan arbetsförmedling och försäkringskassa alternativt tvingats söka kommunernas försörjningsstöd.

Hittills har cirka 90 000 utförsäkringar skett. De flesta av dem har fattiggjorts och allt för få har fått det stöd de behöver för att kunna komma tillbaks i arbete. Många har långtidsparkerats i något lågkvalitativt arbetsmarknadsprogram likt återvändsgränden fas 3. Andra har gjorts beroende av nära anhörigs inkomst eller tvingats i väg till socialkontoret. En socialdemokratisk regering kan inte administrera det mänskliga lidandet som utförsäkringarna innebär.

Många människor har dessutom dubbelutförsäkrats. De har passerat den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen två gånger. Vid slutet av 2014 var de dubbelutförsäkrade cirka 9 300.

Vi utgår från att ansvarigt statsråd Annika Strandhäll vinner gehör i de interna budgetdiskussionerna och att regeringen Löfven i vårbudgeten avskaffar den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

En socialdemokratisk regering som ska försvara hur svårt sjuka människor lämnas försäkringslösa är en mardröm för ett parti som under två valrörelser har lovat det svenska folket att stupstocken ska bort.

LO:s mål är full sysselsättning ska vi nå dit måste alla trygghetssystem förbättras så att de uppnår dess avsedda effekt. Sjukförsäkringen ska erbjuda möjlighet till ekonomisk trygghet och återkomst i arbete. Idag klarar den inget av uppdragen.

 

Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag