Per-Anders Jande. Foto: PrivatPer-Anders Jande. Foto: Privat

Per-Anders Jande.

 Foto: Privat
Jonas Paulsson. Foto: PrivatJonas Paulsson. Foto: Privat

Jonas Paulsson.

 Foto: Privat

Bättre satsa på minskat köttätande

Publicerad

I stället för att införa en ursprungsmärkning av kött på restauranger borde regeringen satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion, skriver Per-Anders Jande och Jonas Paulsson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Per Bolund (MP) och Sven-Erik Bucht (S) skriver på Expressen Debatt att de vill se en ursprungsmärkning av kött på restauranger, för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val. Information till konsumenter är förstås inte dåligt. Men när debattörerna samtidigt upprepar matnationalistiska myter om svenskt kött, direkt från köttlobbyns propagandamaskin, blir det tydligt att ursprungsmärkningen har ett annat mål: att hjälpa den svenska köttindustrin i sin marknadsföring.

Flera oberoende studier har visat att svensk djurhållning är långt ifrån bäst i världen – och ännu mycket längre från bra. Den negativa miljöpåverkan från svensk köttproduktion är inte mindre än den i andra europeiska länder. Det svenska köttet är en mycket stor klimatbov och foderodlingen till köttindustrin är huvudorsaken till Östersjöns övergödning. Genom import av foder bidrar den svenska köttindustrin också till skövling av värdefulla ekosystem i andra länder.

 

Att vi använder mindre antibiotika i djurhållningen i Sverige än i andra europeiska länder är sant. Men det innebär inte att vi använder lite antibiotika. Tvärtom är antibiotikaanvändningen i Sverige farligt hög och bidrar till utvecklingen av antibiotikaresistenta bakteriestammar.

Regeringen bör värna allmänintresset genom att satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion. Det kan inkludera en skatt på animaliska livsmedel för att minska konsumtionen och stöd till lantbruket för omställning från animalieproduktion till biobränslen.

 

Per-Anders Jande

Svensk mat- och miljöinformation

Jonas Paulsson

Köttfri måndag

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag