Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bättre satsa på minskat köttätande

Per-Anders Jande.
Foto: Privat
Jonas Paulsson.
Foto: Privat

I stället för att införa en ursprungsmärkning av kött på restauranger borde regeringen satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion, skriver Per-Anders Jande och Jonas Paulsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Per Bolund (MP) och Sven-Erik Bucht (S) skriver på Expressen Debatt att de vill se en ursprungsmärkning av kött på restauranger, för att konsumenterna ska kunna göra medvetna val. Information till konsumenter är förstås inte dåligt. Men när debattörerna samtidigt upprepar matnationalistiska myter om svenskt kött, direkt från köttlobbyns propagandamaskin, blir det tydligt att ursprungsmärkningen har ett annat mål: att hjälpa den svenska köttindustrin i sin marknadsföring.

Flera oberoende studier har visat att svensk djurhållning är långt ifrån bäst i världen – och ännu mycket längre från bra. Den negativa miljöpåverkan från svensk köttproduktion är inte mindre än den i andra europeiska länder. Det svenska köttet är en mycket stor klimatbov och foderodlingen till köttindustrin är huvudorsaken till Östersjöns övergödning. Genom import av foder bidrar den svenska köttindustrin också till skövling av värdefulla ekosystem i andra länder.


Att vi använder mindre antibiotika i djurhållningen i Sverige än i andra europeiska länder är sant. Men det innebär inte att vi använder lite antibiotika. Tvärtom är antibiotikaanvändningen i Sverige farligt hög och bidrar till utvecklingen av antibiotikaresistenta bakteriestammar.

Regeringen bör värna allmänintresset genom att satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion. Det kan inkludera en skatt på animaliska livsmedel för att minska konsumtionen och stöd till lantbruket för omställning från animalieproduktion till biobränslen.


Per-Anders Jande

Svensk mat- och miljöinformation

Jonas Paulsson

Köttfri måndag