Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bashar al-Assads lögner lurar ingen

Salim Salamah, till vänster, kommer från Yarmouk. Lidandet i Yarmouk utanför Damaskus har varit enormt, det är en av krigets stora tragedier. Somar Al Naher, till höger, har också rötter i Syrien.

Det var en surrealistisk upplevelse att se al-Assads svar i Expressens intervju där han tackar Sverige för att ha tagit emot flyktingar från Syrien. Flyktingar som har flytt från hans terror och förtryck, skriver Peter Butros, Somar Al Naher, och Salim Salamah.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Syriens diktator Bashar al-Assad bär ensam ett enormt stort ansvar för Syriens totala kollaps. Istället för att möta massornas krav på förändring och frihet valde Assad att krossa de fredliga upproren år 2011.

Oppositionen i landet har fängslats, torterats och dödats. Miljontals syrier har fördrivits från sina hem. Områden där människor har demonstrerat mot regimen har jämnats med marken. Därför var det en surrealistisk upplevelse att se och läsa al-Assads svar i Expressens intervju.

I intervjun som publicerades i går tackar han Sverige för att ha tagit emot flyktingar från Syrien. Flyktingar som har flytt från hans terror och förtryck. I andra delen av intervjun som publicerades i dag förnekar Bashar al-Assad även att han skulle ha använt giftgas och avfärdar anklagelser om tortyr och övergrepp i fängelser med att det skulle röra sig om enstaka fall. Trots att det finns bevis för detta väljer han att ljuga.

Regimens vilja att hålla sig kvar vid makten till varje pris har resulterat i ett enormt lidande bland miljontals syrier som nu får bära konsekvenserna av den syriska regimens fatala misslyckande - men också för att reaktionära och militanta grupper som Daesh (IS) och al-Qaida getts utrymme att växa på bekostnad av den övriga oppositionen.

Al-Assad lyckas i intervjun undvika att berätta om sitt hyckleri och dubbelspel med terroristgrupper. Regimen i Syrien använder närvaron av dessa grupper som förevändning att attackera civila områden med tungt artilleri. Det har vi sett exempel på i det palestinska lägret Yarmouk utanför Damaskus.

I mer än två års tid har regimen belägrat området, som bebotts av en halv miljon invånare, och stoppat all införsel av mat, mediciner och vatten.

Antagligen eftersom Yarmouk utgjorde ett skydd för oppositionella och härbärgerade runt 400 000 människor som kom från hela Syrien just på grund av regimens beskjutningar och bombardemang. Redan den 16 december 2012 attackerade regimen civila mål som moskéer, skolor och sjukhus som utgjorde skydd för flyktingar. På så sätt förde regimen Yarmouk in i krisen.

Amnesty Internationals rapport från Yarmouk 2014 är en ohygglig beskrivning av läget i Yarmouk som orsakats av regimen. Palestinier som en gång tvingats fly sina hem utsätts återigen för svältkatastrofer och fruktansvärt våld - först från den syriska regimen och nu även från Daesh (IS).

Det finns dokument och vittnesmål som visar att Assadregimen släppte ut hundratals extremister som satt inne i syriska fängelser runt 2011. Dessa extremister har senare varit ledande i de beväpnade terrorgrupperna i Syrien.

Genom att radikalisera upproret och låta terrorister ta över Syriens gator har regimen kunnat vinna propagandakriget. Vilket han också tydligt visar i sina svar i Expressens intervju.

Han talar endast om terrorister och låtsas inte om demokratiaktivister och syriska medborgare som krävt civila och politiska rättigheter.

Det bidrar till bilden av att detta krig endast står mellan Assad och terrorister, vilket är en uppenbar lögn.

Syrien har ingen möjlighet att återhämta sig med Bashar al-Assad vid rodret. En demokratisk framtid måste bestå av en regim som respekterar alla människors lika värde och som bygger på att mänskliga fri- och rättigheter respekteras. Ett starkt civilsamhälle är i det långa loppet den bästa medicinen mot terrorism. Detta kan och kommer aldrig att ske under en diktatur.

 

Peter Butros, tidigare ordförande Assyriska Ungdomsförbundet

Somar Al Naher, frilansskribent med rötter i Syrien

Salim Salamah, människorättsaktivist från Yarmouk

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!