Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Abortmotståndares stigmatisering skapar en oro hos de patienter som söker vår, barnmorskors, hjälp, skriver Pinar Dal. Foto: ShutterstoreAbortmotståndares stigmatisering skapar en oro hos de patienter som söker vår, barnmorskors, hjälp, skriver Pinar Dal. Foto: Shutterstore
Abortmotståndares stigmatisering skapar en oro hos de patienter som söker vår, barnmorskors, hjälp, skriver Pinar Dal.  Foto: Shutterstore

Barnmorskor mot abort har kidnappat ämnet

Publicerad

Vi som vårdpersonal har ett stort ansvar att förvalta den kunskap vi har och det ska göras med stor respekt för patientens bästa – inte på ett sätt där våra patienters öde beror på vårdpersonalens egen moraliska eller politiska kompass, skriver barnmorskan Pinar Dal.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har jobbat natt och vaknar till ett par arga, ledsna och förtvivlade sms från Ulrica Oscarsson, en vän och numera eminent kollega om hur trött hon är på abortmotståndare och hur deras stigmatisering skapar en oro hos de patienter som söker vår, barnmorskors, hjälp med en klump i magen att de ska skuldbeläggas och att de känner sig illa till mods i mötet med vården. 

Så jag gör som henne för att visa att jag är på mina patienters sida och uppmanar mina kolleger att visa sitt stöd för kvinnors val och rätten till sina kroppar.

Jag vill härmed säga att du som söker min hjälp alltid är välkommen och kommer att behandlas med respekt –  jag finns här för dig och dina behov. Jag kommer att lyssna på dig. Jag är beredd att kämpa för alla kvinnors rätt till sina kroppar och alla människors rätt till lika vård oavsett anledning till varför de söker vård.

 

LÄS MER: Det offentliga har ingen religionsfrihet 

 

Abort är ett ämne som väcker många reaktioner. Det är ett ämne som engagerar och diskussioner kan lätt hetta till. Många blir väldigt personliga i sina argument och i sociala medier kan diskussioner urarta och människor missuppfattas. 

Därför är det viktigt att vi som jobbar med sexuell reproduktiv hälsa håller huvudet kallt och är sakliga i en debatt som engagerar både abortmotståndare och -förespråkare. Jag vill påstå att barnmorskor som är emot abort har kidnappat ämnet abort och medier med sina krav på samvetsfrihet. 

Med den här debattartikeln vill jag visa att det är långt ifrån majoriteten av Sveriges verksamma barnmorskor som står bakom dessa åsikter. Vi är många som inte tycker som de kända abortmotståndarna, barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen. Vi är många som i stället står på våra patienters sida och är redo att ge de den vården de har rätt till enligt svensk lagstiftning. 

 

LÄS MER: Klart barnmorskan inte ska behöva abortera 

 

För en 10 år sedan såg jag ”Ja till livet” står på Gustav Adolfs torg i Malmö med stora affischer med så kallade aborterade embryon för att avskräcka och sprida sin propaganda. Då denna taktik endast äcklade människor och gjorde dem illa till mods, har abortmotståndarna numera bytt strategi och kallar det för ”samvetsfrihet”.  Men vi får aldrig glömma bort att den abortlagstiftning vi har i Sverige har en lång historia av kvinnokamp, om rätten till sin kropp och sin sexualitet.

Samvetsfrihet handlar inte om vad som är moraliskt korrekt eller inte. Det handlar heller inte om ett oproblematiskt införande av en klausul som en kan åberopa när en påträffar ett så kallat etiskt dilemma på jobbet, utan om skapandet av ett samhälle där socialkonservativa värden får komma till tals och bestämma vilken vård du som patient kommer att erbjudas. 

Vi har ingen samvetsklausul inom svensk lagstiftning och jag hoppas det förblir så, då det öppnar upp för enskilda vårdgivare och personal att begränsa vården som våra patienter har rätt till. 

Vi som vårdpersonal har ett stort ansvar att förvalta den kunskapen vi har och det ska göras med stor respekt för patientens bästa och på ett sätt så att våra patienter känner sig sedda. Inte på ett sätt där våra patienters öde beror på vårdpersonalens egen moraliska eller politiska kompass. 

 

Pinar Dal 

Barnmorska på Kvinnokliniken i Lund

#enannanbarnmorska

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag