Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnfattigdomen beror på att folk inte jobbar

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.
Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Foto: SVEN LINDWALL

För låginkomsttagare med barn lönar det sig sämre att gå från bidrag till arbete i Sverige än i något annat utvecklat land, skriver Elisabeth Svantesson (M) i en replik till MP:s Märta Stenevi. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Sedan MP tog plats i regeringen har arbetslösheten i Sverige utvecklats sämre än i något annat EU-land. Aldrig har så många varit långtidsarbetslösa som nu. Och bara varannan person som invandrat och som är i arbetsför ålder kan försörja sig själv. Det är den utvecklingen – med allt fler föräldrar som inte går till jobbet – som skapar barnfattigdom. Inte Moderaternas reformförslag för att öka drivkrafterna till arbete.

Jag ifrågasätter inte Märta Stenevis vilja att minska barnfattigdomen i Sverige, liksom hon inte borde ifrågasätta min. Men när det gäller att åstadkomma detta skiljer sig vår syn. Och det är Miljöpartiet, inte Moderaterna, som haft regeringsmakt de senaste sju åren.

Sverige sticker ut

Alla har en moralisk skyldighet att anstränga sig för att bli självförsörjande. För Moderaterna är det lika självklart att den ansträngningen också ska löna sig. Gör den det så kan vi bana nya vägar till klassresor och möjliggöra social rörlighet. För i Sverige finns alla möjligheter att lyckas. Men för låginkomsttagare med barn lönar det sig sämre att gå från bidrag till arbete i Sverige än i något annat utvecklat land.

Att det lönar sig att arbeta är centralt för integrationen. Det visar att i Sverige förväntas alla arbeta efter bästa förmåga.

Motsatsen till löftet om social rörlighet är hotet om social ärftlighet. Det innebär att barn ärver sina föräldrars utsatthet och problem. Tyvärr har detta hot blivit verklighet för många i Miljöpartiets Sverige. För att bryta detta vill Moderaterna bland annat införa obligatorisk språkförskola för alla barn i utsatta områden som behöver det och starta läxfritids för de barn som går i lågstadiet. Men vi vill också se till att föräldrarna lär sig svenska och kommer i arbete.

Signalen: Du förväntas inte jobba

Att det lönar sig att arbeta är centralt för integrationen. Det visar att i Sverige förväntas alla arbeta efter bästa förmåga. Om man kan få lika mycket pengar för att vara hemma som för att jobba, vilket är fallet för många barnfamiljer i dag, så blir signalen i stället att man inte förväntas jobba och försörja sig själv. Det är möjligt att det är ett sådant samhälle som MP vill ha, men det är mycket långt från det samhälle Moderaterna vill se.


Av Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson