Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ditt barn kan lida av "spelstörning"

När barn spelar dataspel får de en omedelbar bekräftelse. Varje gång barnen blir bekräftade får de omedvetet en liten kick. De vet att det finns mer belöning att hämta om de bara ger spelandet någon timme till, skriver Patrik Wincent.Foto: COLOURBOX
Patrik Wincent är vd för Dataspelsakuten.Foto: JOHAN FJELLSTRÖM

Världshälsoorganisationen planerar att ta in det psykiska tillståndet "spelstörning" på sin internationella sjukdomslista. 

Föräldrarna måste sätta gränser för dataspelandet – barnen inser inte när det har gått för långt, skriver Patrik Wincent, vd för Dataspelsakuten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Spelar du tv- eller dataspel?

Att spela för mycket dataspel kan nu bli klassificerat som en sjukdom, enligt Världshälsoorganisationen. Efter 10 års övervakande har WHO kommit fram till ett utkast som kan träda i kraft under 2018. Det psykiska hälsotillståndet "spelstörning" kan läggas in i deras internationella sjukdomslista.

Utkastet till det diagnostiska formuläret visar bland annat att man bedöms ha ett spelproblem om spelandet leder till ohälsosamma beteenden eller om man ignorerar andra livsintressen under ett års tid.

Dataspelen bekräftar och stimulerar barnen. Att spela dataspel är inte per definition farligt, vilket många studier visat. Spelen har mängder av fördelar som kan hjälpa och utveckla barn. 

De flesta som spelar dataspel har ingen problematik utan kan spela normalt utan några konsekvenser, precis som de flesta som dricker alkohol inte heller har någon problematik. Men under vissa omständigheter kan överanvändning leda till negativa effekter.

Att mogna, skaffa sig bra värderingar, lära sig att interagera med andra människor och tyda kroppsspråk och blickar är sådant som man i första hand gör i den verkliga världen.

Nu är ju inte spelen beroendeframkallande i klinisk mening, men de är konstruerade så att en person som inte kan hantera eller begränsa sitt spel kan utveckla en form av beroende. Alla gör det inte. För de allra flesta är spelen helt enkelt en spännande avkoppling.

Ger barnet snabb bekräftelse – och kickar

Men spelproducenterna letar ständigt efter sätt att göra sina spel ännu mer intressanta. Branschen växer lavinartat och för att spelen ska sälja mer måste de konstrueras så att vi vill spela oftare – krokarna och belöningarna måste hålla spelaren aktiv och ständigt motiverad till fortsatt spel.

Att spela online-spel kan vara avkopplande, fantastiskt roligt och utmanande, men vi måste vara uppmärksamma och beredda att hjälpa barn som inte kan hantera spelandet. När barn spelar dataspel får de en omedelbar bekräftelse eftersom spelen är uppbyggda så att barnen hela tiden får regelbundna och fantastiska belöningar i form av nya nivåer, flera liv, bättre karaktärer, häftigare egenskaper, mer talanger, fler poäng och svårare motstånd. 

Suget efter bekräftelse driver dem framåt, får dem att lägga ner mer och mer tid på spelet. Varje gång barnen blir bekräftade får de omedvetet en liten kick. De vet att det finns mer belöning att hämta om de bara ger det någon timme till. Nästa bekräftelse ger ännu en kick och barnet mår bra, upplever ett välbehag och känner sig duktigt. Och runt hörnet finns ännu fler belöningar att hämta!

Föräldrarna måste dra i spelbromsen

Det är upp till föräldrarna att bestämma vad ett barn ska spela och hur mycket. Det är orimligt att barnen själva skulle få avgöra hur många timmar de ska få ägna åt spelandet. Föräldrarna måste sätta gränserna, man kan inte förvänta sig att ett barn ska inse sina egna begränsningar.

Det finns en värld där ute också. Och som förälder vill man ju även att ens barn ska "levla" i verkligheten. Att mogna, skaffa sig bra värderingar, lära sig att interagera med andra människor och tyda kroppsspråk och blickar är sådant som man i första hand gör i den verkliga världen.

 

Av Patrik Wincent 

Vd för Dataspelsakuten 

Dataspelsakuten hjälper genom terapi dataspelsmissbrukare att bryta negativa beteenden.