Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barn ska inte skadas och dö i modeindustrins namn

Här har var tionde en funktionsnedsättning.
Belkuchi, Bangladesh. Orten är centrum för textilindustri och därmed också hård drabbad av miljöförstöring.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Våra kläder skapar ohållbara livsvillkor i andra länder.

Vårt hårda arbete för att stoppa farliga kemikalier har varit en framgång i EU.

Nu är det hög tid att vi ställer ytterligare krav på de som tillverkar våra kläder.

Säsongens färger skadar och dödar människor – vi måste ta vårt ansvar, skriver Per Bolund (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Du ska väl tvätta den innan du tar på dig den?

Så sa en vän till mig en gång när jag hade köpt en ny tröja som jag tänkte ta på mig inför en fest senare på kvällen.

Tvätta? Den är ju alldeles ny, svarade jag förvånat. 

Där och då fick jag lära mig om kläder som gasas med kemikalier, om butiksanställda som har vantar på sig för att undvika eksem och om de fruktansvärda arbetsvillkor som förekommer i länderna där våra kläder ofta produceras. 

För tyvärr innehåller våra kläder kemikalier som kan göra oss sjuka men värst är det naturligtvis inte här utan i länder som Bangladesh. Expressens Magnus Falkehed skrev nyligen att barn där drabbas av cancer, cp-skador, autism och förlorar hörsel och syn på grund av textiltillverkningen. Att säsongens trendigaste färger färgar flodernas vatten och att orent dricksvatten uppges orsaka 8,5 % av dödsfallen i landet. 

Vi importerar allt mer tyg från Bangladesh

Våra svenska klädföretag finns i Bangladesh och Sveriges import av textil från landet ökade med 64 % mellan 2014 och 2018. Till kläderna som en enda svensk köper varje år går det åt 13-15 kilo kemikalier. Men växande frustration och obehag läste jag Magnus Falkeheds berättelse om vår klädkonsumtions avtryck på andra sidan jorden. Det känns helt fruktansvärt och så onödigt att barn och vuxna skadas och blir allvarligt sjuka bara för att du och jag får för oss att vi inte har något att ta på oss. För våra klädinköp får dessa människor betala ett högt pris och det är inte acceptabelt! 

Vi kan inte längre ha en ordning där andra människor, inte minst barn, exploateras och offras i modeindustrins namn.

Vi kan inte längre ha en ordning där andra människor, inte minst barn, exploateras och offras i modeindustrin namn. Därför har Miljöpartiet och den svenska regeringen drivit frågan om förbud av farliga kemikalier inom EU och 2018 godkände medlemsländerna ett förslag om att förbjuda 33 särskilt farliga ämnen. Det var en stor vinst för både hälsa och miljö.

Skatt på skadliga kemikalier

Denna mandatperiod går vi vidare med en skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. I april ska en utredning om detta presenteras. Utredningen är ett bra resultat av samarbetet mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. 

Organisationer som Svensk handel som Svenskt näringsliv har kritiserat skatten redan innan utredningen är klar men jag och Miljöpartiet kommer inte att vika ner oss. En kemikalieskatt är ett viktigt ekonomiskt styrmedel för att få ett slut på användningen av farliga kemikalier i klädproduktionen. Inget barn ska få cancer på grund av våra tröjor.

Per Bolund (MP)

Språkrör