Martin Marmgren (MP). Foto: Privat.Martin Marmgren (MP). Foto: Privat.
Martin Marmgren (MP).  Foto: Privat.
Susanne Nordling (MP).Susanne Nordling (MP).
Susanne Nordling (MP).
Arin Karapet (M). Foto: Sll.Arin Karapet (M). Foto: Sll.
Arin Karapet (M).  Foto: Sll.

Polis: Bara prat om tuffare tag räcker inte

Publicerad

Visst behövs polisiära åtgärder mot kriminella gäng. Men enbart satsningar på lagföring kommer aldrig att lösa problemen med attacker mot blåljuspersonal, skriver polisen polisen Martin Marmgren (MP) och Susanne Nordling (MP).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är oacceptabelt att ambulanspersonal utsätts för hot och våld. Vi har under en längre tid märkt och hört ifrån ambulanspersonal hur deras arbetssituation blivit tuffare och tuffare.

Det som hände i Tensta där en ambulans vandaliserades medan sjukvårdarna gick för att hämta patienten är ett brutalt exempel på det. Det handlar om personalens säkerhet, men också om ambulanssjukvårdens möjligheter att utföra sitt viktiga uppdrag för de människor som behöver akut sjukvård i länet.

Landstingspolitikern Arin Karapet (M) skriver i Expressen den 8 februari att det får vara slut med daltandet och bortförklaringarna. Självklart ska de som begår brotten straffas och det är möjligt att lagstiftningen behöver ses över.

Det finns också orsak att se över ambulanspersonalens skyddsutrustning, säkerhetsutbildning och att ge bättre möjlighet till poliseskort i situationer och vid platser som innebär hög risk.

Det här är åtgärder som efterfrågas av den ambulanspersonal vi träffar, men vi hör också om något annat. Det finns en stor efterfrågan på att kunna jobba förebyggande och förtroendeskapande.

I dag satsar Stockholms läns landsting ingenting på det förebyggande arbetet och med ambulanspersonalens pressade schema finns inte heller möjlighet till egna initiativ. De har i dag knappt tid att gå på toaletten.

 

Till skillnad från till exempel räddningstjänsten och polisen besöker ambulanspersonalen inga fritidsgårdar, skolor eller andra platser där ungdomar finns.

 Visst behövs repressiva polisiära åtgärder mot kriminella gäng, men enbart satsningar på lagföring kommer aldrig att lösa problemen med attacker mot blåljuspersonal.

Vi vet att tillitsskapande åtgärder riktade mot ungdomar i utsatta områden fungerar och behövs. Därför vill Miljöpartiet i Stockholms läns landsting uppmuntra alliansen att tillsätta resurser för att ambulanspersonal ska få tid och resurser att bedriva också förebyggande arbete. Miljöpartiet avsätter två miljoner kronor i nästa års oppositionsbudget för det.

Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor skulle till exempel vilja få möjlighet att besöka skolor för att berätta om sitt uppdrag och för att skapa relationer. Projektet "Människan bakom uniformen" i Järva efterfrågar också besök av ambulanspersonal. Det har inte inträffat trots att projektet startade 2013. Vi har också pratat med ungdomsgårdar som skulle vilja få besök av ambulanspersonal.

Våldet mot vår ambulanspersonal måste upphöra. För att nå dit behöver vi även prioritera upp och satsa på det relationsskapande förebyggande arbetet. Till skillnad ifrån en allmän önskan att upphöra med ”daltande” så är detta något som kan åtgärdas med konkreta politiska beslut av den landstingsmajoritet Arin Karapet själv sitter i.

När tillsätts ni de nödvändiga resurserna?

 

Susanne Nordling (MP)

Oppositionslandstingsråd Stockholms läns landsting

Martin Marmgren (MP)

Polis i Järvaområdet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag