Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bara för att en lögn upprepas blir den inte sanning

Victoria Kawesa.
Foto: Pressbild.
Foto: Skärmdump Expressen.

Ogrundade polisanmälningar och hetsjakt mot enskilda individer har det ett annat namn: rättshaveri, skriver Victoria Kawesa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Cecilia Gärding riktar i sin replik åter grundlösa anklagelser mot mig. CinemAfrica tillbakavisar dem på sin hemsida som osanna och avklarade. Gärding tycks tro att om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning. 

Den 13/9 2012 beslutade CinemAfrica om ett projekt, med fokus på amerikanska och afrikanska filmer, och med syfte att motverka rasstereotypa bilder av svarta. På ett möte 16/2 2013, presenterade Gärding ett ofärdigt material om hur minoriteter framställs i svensk filmhistoria. Nabil Belkacem, expert på nordafrikansk film, deltog i mötet och bekräftar att Gärdings projektidé inte hade ”fokus på stereotypa bilder av afrikaner”. 


LÄS MER: Jag var oprofessionell och slarvig – men har inte plagierat 


Gärding accepterade inte att CinemAfricas idé funnits sedan tidigare och att bland andra CinemAfricas Madeleine Bergh länge arbetat med bilden av afrikaner i film. 

I stället går Gärding vidare med polisanmälan 2013 – som lades ned. Gärding påstår att jag "ljög" om att nominera henne till Cinemafricas styrelse. Jag gjorde det i ett mejl 10/2 2013 till valberedningen, som dock valde andra kandidater. 

Nu, fyra år senare, går Gärding ut i riksmedia och piskar upp en folkdomstol i sociala medier på en känsla av att ha blivit orättvist behandlad. Men ogrundade polisanmälningar och hetsjakt mot enskilda individer har det ett annat namn: rättshaveri. 

För min del väljer jag nu att sätta punkt. Jag har ett annat, större mål i sikte: att med kärleken som drivkraft leda Feministiskt initiativ in i riksdagen i samband med valet 2018.


Victoria Kawesa

Partiledare Feministiskt Initiativ