Baka bullar och nio andra mansdagen-tips

Luis Lineo, ordförande Män för jämställdhet.
Foto: Roger Gustafsson
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om kvinnodagen är en dag där kvinnor går ut på gatorna och kräver sin rätt, vill vi att mansdagen blir en dag där alla män går hem och reflekterar.

Här kommer därför 10 tips på vad du kan göra i dag, skriver Luis Lineo.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag är det den internationella mansdagen, proklamerad för att lyfta mäns situation i världen. Till skillnad från de som startat dagen tycker vi inte att män behöver en dag där de hyllas och får ta mer plats. Alla dagar på året är redan sådana mansdagar.

Det här kan bli en dag då vi i stället hyllar eftertänksamhet, utmanar patriarkala värderingar och lyfter kunskap kring mäns dominans i världen. Om kvinnodagen är en dag där kvinnor går ut på gatorna och kräver sin rätt, vill vi att mansdagen blir en dag där #allamän går hem och reflekterar.


Du som är man - passa på att göra något du inte brukar göra. Är det något som känns förbjudet, svårt eller till och med omöjligt? Passa på, i dag den 19 november är det din dag.

Här är tio tips på aktiviteter från oss på Män för Jämställdhet.

1. Håll dig hemma och om du går ut, gå ensam och undvik folksamlingar och sportarenor. Om du måste gå ut på stan - tala med små bokstäver, gå långsamt och nära husväggarna.

2. Träffa en kompis och prata om känslor och relationer. Obs! drick inte alkohol. Då kanske ni glömmer ert samtal och då räknas det inte.

3. Har du ett viktigt möte på jobbet? Ta en stund innan och förbered dig på hur bra du ska lyssna på andras argument och ge plats åt andra att prata. Träna på att säga "Vad intressant, det har jag inte tänkt på innan” och ”Du har rätt, jag ändrar mig”.

4. Baka bullar och ha med dig till arbetet eller föreningsmötet.

5. Hör du eller ser något sexistiskt eller rasistiskt på nätet? Säg ifrån! Testa hur det känns att bara länka till kvinnor och transpersoner som skriver intressanta saker den här dagen. Lyssna på musik och läs en bok som inte är skriven av en man.


6. Bjud några vänner på middag hemma och prata om era rädslor. Peppa varandra att våga tala om era rädslor i olika sammanhang. Eller gå med i en feministisk basgrupp med Män för Jämställdhet. 

7. Gå till vårdcentralen och kolla upp alla dina krämpor. Gör en grundlig hälsokontroll. Våga nämna även de problem du knappt själv torts tänka på.

8. Fråga någon du träffat nyligen och gillat om de vill gå och ta en fika eller kolla på en film. Det är aldrig för sent att skaffa nya vänner. Man behöver inte vara ute efter sex för att ta kontakt med någon i syfte att lära känna hen.

9. När du känner behov av att hota att ge någon stryk eller faktiskt slå någon: prova att gråta och fråga om du får krama personen i stället. Obs! Det fungerar också med saker som bilar, dörrar och väggar.

10. Köp rosor till dig själv eller en manlig vän.


Detta är bara några av de saker du kan göra i dag och alla andra 364 dagar om året. Ta chansen och börja idag. Du är inte ensam, vi är många som kan göra förändringen tillsammans.


Luis Lineo

Ordförande Män för jämställdhet

■ Texten har tidigare publicerats på organisationens facebooksida